Liselerin İsim Değişikliği ve Gerçekler
Liselerin İsim Değişikliği ve Gerçekler
7 Aralık 2010 Salı 00:00:00

Yalova’da Fen Lisesinin Adı, Katip Çelebi, Otelcilik Meslek Lisesinin Adı Evliya Çelebi olarak değiştirilmesinin ardından açıklamalar da gelmeye başladı. Geçen hafta sonu bir öğretmen arkadaşımdan Yalova’da Liselerin isimlerinin değiştirildiği bilgisi gelince; haberi yapmadan önce teyid etmek için soluğu İl Milli Eğitim Müdürlünde almıştım. İlk olarak iki ayrı Şube Müdürüyle yüz yüze görüşmemde Yalova Fen Lisesinin adının değiştirildiğini ve yeni adının ne olduğunu sorduğumda Şube Müdürü:“ Fen lisesinin yeni adı Katip Çelebi oldu. Ama değişen sadece Fen Lisesi değil, Otelcilik Meslek Lisesinin Adı da Evliya Çelebi” oldu”  dedi. Bu yanıt üzerine şaşkınlığımı üzerimden atarak “ O zaman sırada Hazerfan Çelebi ile Süleyman Çelebi de var mı” ? diye sormuştum.

Milli Eğitim İl Müdürü Süleyman Şişman Ne Diyor?
Şube Müdürleriyle konuştuktan sonra, liselerin isimlerinin neden ve hangi gerekçeyle değiştirildiğini öğrenmek için İl Milli Eğitim İl Müdürü Süleyman Şişman’ın yanına gittiğimde de bu soruları kendisine de yöneltmiştim. Sayın Şişman, bu konuda açıklamayı birkaç saat içinde tarafıma yapacağını belirterek, şimdilik  kaydıyla haber yapmamamı, açıklama yaptıktan sonra bunun haber yapılmasının daha uygun olacağını talep etmişti. Sanırım ilgili yerlerle görüştükten yaklaşık 3 saat sonra telefonla arayarak Lise İsimlerinin değişikliğini onaylayarak, Değişikliğinde camiadan gelen yoğun talepten kaynaklandığını söylüyordu. Hangi Camia? Sorusuna ise Milli Eğitim camiasından gelen talep yanıtını veriyordu.

Ve Camia’dan Yanıt Geliyor…
Ve hep bu sözü edilen Camiaları merak etmişimdir. Çok geçmeden bu merakımı sitemize gelen açıklamayla öğrenmiş oluyordum. Eğitim-Bir-Sen yaptığı açıklamada, isim değişikliğine giden İl Milli Eğitim Müdürü Süleyman Şişman’a teşekkür ederken, yapılan açıklamada“ Evliya Çelebi, Katip Çelebi, Kaşgarlı Mahmut gibi isimleri unutulmaya yüz tutmuş, belki de bir çoğumuzun ismine sadece kulak aşinalığından öteye gitmeyecek kadar yakınlığı kalmış bu isimler son günlerde Yalova Kamuoyu’nda dillerde dolaşıyor” denilerek açıklama şöyle devam ediyordu: "Şanlı tarihimize damgasını vuran  değerli şahsiyetlerin isimlerinin geleceğimiz olan çocuklarımızın ve gençlerimizin yetiştirildiği eğitim kurumlarında yaşatma çabalarının artarak devamını diliyoruz”. Bu açıklamadan da anlaşılacağı gibi diğer okullarımızda da ”Çelebi”değişikliğin gündemde olacağı anlaşılıyordu.

Okul Müdürlerinin ve Okul Aile Birliklerinin Bu Değişiklik den Haberi Yok…
Ülkemizde ileri demokrasi söz konusu olduğuna göre, demokrasilerin olmazsa olmazı olan katılımcılık bu kararın neresindedir? Böylesi bir önemli kararlarda bu okullarda okuyan öğrenciler, okulun yönetiminden sorumlu olan Müdürler ve Okul Aile Birliklerinin görüşleri neden alınmamıştır da “Ben Yaptım Oldu” mantığı sergilenmiştir. Bu konuyu siyasi bir platforma çekmek isteyenler hemen “Şanlı Tarihe” yönelmektedir. Peki o halde sormak gerekir: “Cumhuriyet döneminin şanlı tarihine imza atanlar” Bu görüşe göre şansız mıdır? Yalova’da mevcut liselerin isimlerinin değiştirilmesi yerine, yeni yapılacak okullara bu isimlerin verilmesi daha doğru değil midir? Liselere isim verilecekse bu isimlerin Yalova ile örtüşmesine neden gerekli önem verilmemiştir. Bu isimler hangi kıstaslara göre seçilmektedirler. 

Yalova İletişim Meslek Lisesine Kaşgarlı Mahmut Mu? Yoksa İbrahim Müteferrika Mı Yakışır !
Liselere isim verilecekse bu isimlerin Yalova ile örtüşmesine neden gerekli önem verilmemiştir. Bu isimler hangi kıstaslara göre seçilmektedirler. Türkiye’nin bir çok ilinde zaten yukarıdaki isimlerle anılan birçok okul bulunmaktadır. Bu isimlerin unutulduğu varsayımı da sadece bir hayal ürünü ve maksatlıdır. Cumhuriyet döneminden isim verilmesi her ne kadar bazı kişilerin kulağına hoş gelmese de, Örneğin; Yalova İletişim Meslek Lisesinin adının Kaşgarlı Mahmut Lisesi yerine; Yalova ile ismi anılan Yalova İbrahim Müteferrika İletişim Lisesi adı verilse buna kim itiraz edebilirdi? İsim değişikliği yapılan okulların Yalova kelimesinin kalkmayacağı öne sürülüyor. Yalova İletişim Meslek Lisesinin adı aylar önce Kaşgarlı Mahmut Lisesi olunca Merak edip, bugün 7 Aralık 2010 günü Milli Eğitim Müdürlüğünün resm web sayfasına girdiğimde Bu okulun Kaşgarlı Mahmut Lisesi olarak tanıtıldığını gördüm...

Cumhuriyet ve Yalova’nın Şanlı Tarihine İmza Atanlar Unutulacak Mı?
İsim değişikliğine alkış tutanlara şunu hatırlatmak isterim. Büyük  Önder Atatürk’ün Yalova’ya ne kadar önemli görevler üstlendiğini sizlerde benim kadar bilmektesiniz. Atatürk Yalova’ya “Benim Kentim” sözünü boşuna dememiştir. Çünkü Cumhuriyeti Yalova’da kurumsallaştırmıştır. Bu nedenle Türkiye’nin ilk kadın muhtarını Yalova’da görevlendirmiş ilk kadın öğretmenini de Yalova’da onurlandırmıştır. Türkiye’nin ilk kadın öğretmenlerinden Yalova’nın ise İlk Kadın Öğretmeni Sadriye Suakman’dır. 1925- 1962 Yılları arasında Yalova’da öğretmenlik yaparak binlerce öğrenci yetiştirmiştir. 1901 doğumlu olan Sadriye Suakman Atatürk’ün talebi üzerine 1934 Yılında Yalova’ya gelerek Öğretmen Yusuf Ziya İlk öğretim okulunda öğretmenliğe başlamış ve ölünceye kadar da bu görevini üstlenmiştir. Özellikle kız çocuklarının okula gitmesi için Yalova ve köylerinde büyük uğraşlar vermiştir. 38 yıl öğretmenlik yapan Sadriye Suakman rahatsızlığı nedeniyle 1962 yılında Yalova Atatürk İlkokulundan emekli olmuş ve 1982 yılında da Yalova’da yaşamını yitirmiştir.  Türkiye’nin ilk kadın muhtarı Meliha Manço, Milli Eğitime kazandırdığı okullarla, yüzlerce öğrenciye verdiği burslarla Yalovalı Devlet Üstün Hizmet Madalyalı emekli öğretmen Macide Alp’de Yalova ve Cumhuriyetin önemli değerlerinden sadece birkaç isimdir.

Bunların tek bir suçu vardır: Öncelikle erkek egemen toplumda kadın olmak ve Cumhuriyetin kurumsallaşmasına Yalova'da katkı vermektir....

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!