Paşabahçe Vapuru ve Yalova..
Paşabahçe Vapuru ve Yalova..
Paşabahçe Vapuru ve Yalova..
7 Kasım 2019 Perşembe 11:04:59
Paşabahçe Vapuru Yalova ile özdeşleşmişti. Tıpkı İnkilap Vapuru gibi. Paşabahçe Vapuru ilk seferine çıktığı 1952 yılında Yalova iskelesinde, Yalovalılarla tanışmış ve Yalovalılar Paşabahçe Vapurunu çok sevmişti. Paşabahçe Vapuru son seferini de, 16 Eylül 2007 günü Yalova İskelesinden, sessiz sedasız ve hüzünlü bir şekilde gerçekleştirmişti. Ve böylelikle, Paşabahçe Vapuru, Yalova’da jilet olan İnkilap Vapuru gibi aynı yıl emekliye ayrılmıştı.
2008 Yılında ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi yönetimi Paşabahçe Vapurunu Beykoz Belediyesine, İnkilap vapurunu ise Yalova Belediyesine hibe etmişti.10 yıl boyunca Paşabahçe Vapuru, Beykoz sahilinde, İnkilap Vapuru ise Yalova sahilinde çürümeye terk edildi. Paşabahçe vapuru 10 yıl önce adını aldığı Paşabahçe Beykoz sahilinde çürümeye terk edilirken, bir kaç kez kez jilet olmak için ihaleye çıkmıştı. Ancak Vefalı İstanbul halkı bu ihaleye karşı çıkarak jilet olmasını engellemişti. İnkilap Vapuru ise Yalova sahilinde üzerinde türlü cambazlıklar yapılarak ucube bir yapıya büründürülmüş, rant kapısı olmuş daha sonra da jilet olmak için sökülmüştü.
Paşabahçe Vapuru Yeniden Seferlere Başlıyor…
İBB Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın, 10 yıldır kaderine terk edilen Paşabahçe Vapurunu yeniden seferlere başlatılması için girişimlerde bulundu. Paşabahçe Vapuru yeniden seferlere başlayacak. Paşabahçe Vapuru, Beykoz Belediye Meclisi'nde oylanarak, Şehir Hatları Genel Müdürlüğü'ne bedelsiz olarak verilmesi yönünde karar alarak çalışmalara başladı. Beykoz Belediye Meclisi, Paşabahçe'nin yolcu vapuru olarak kullanılması ve 2021 yılında yüzer hale getirilmesi şartıyla İBB İştiraki Şehir Hatları AŞ'ye bedelsiz tahsisini de onaylandı
Paşabahçe 2021’de Yolcularını Taşıyacak…
Şehir Hatları Genel Müdürü Sinem Dedetaş kararın son derece sevindirici olduğunu belirterek “Beykoz Belediyesi ile anlaştık ve devirden sonra filoya katılmasını istiyoruz. Şimdiden destek olmak isteyenler var. Geri dönmesi için çabalayanlar ve emek verenlerle birlikte bir proje yürüterek gerekirse imece usulü Paşabahçe sularla kavuşacak diye umuyoruz. Şehir Hatları Genel Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediye Başkanımızın da onayını aldık.'' diyor.
Yalova’nın Efsane Vapuru Paşabahçe..
Şehir Hatlarının en büyük ve en hızlı en gemisi olduğu belirtilen Paşabahçe, 1952 yılında İtalya’nın Toronto şehrinde savaş gemisi olarak yapılan tarihi bir vapurdu. 2. Dünya savaşı sona erince Türkiye’den gelen talep üzerine İtalya’da bir gecede şehir hatları formuna çevrildi. Güçlü motoru ve sağlam tekne yapısıyla İtalya'dan İstanbul'a 2,5 günde gelen Paşabahçe 17 Ekim 1952'de seferlere başladı. 73,84 metre boyunda, 12,98 metre eninde, 3,90 metre derinliğinde, 1042 gross tonilatoluk, 839 ton boş ağırlığı bulunan tarihi yolcu gemisi, 1952 Yılından buyana Eminönü-Adalar ve Çınarcık-Yalova ekspres seferleri yapıyordu. İnkilap Vapuru ise ( 1961 yılında İskoçya’nın Glasgow kentinde Glasgow Fairfields tersanelerinde inşa edilmiş ve 2016 yılında Yalova sahilinde jilet olmuştu)
Paşabahçe Vapuru ve Yalova...
Bebekliğimde bana “Ninni” söyleyememişler, sonrasında ise ben kendi ninnimi kendim yaratmışım. Sabah, öğlen ve akşam olmak üzere üç kez dinlediğim, çok sevdiğim “Ninnim” Paşabahçe vapurunun Yalova İskelesinden gelirken ve ayrılırken çıkardığı “ Vuuuuuuup “ düdüğüydü. Çocukluğum, gençliğim ve sonraki yıllarım vapur sesini dinleyerek geçti. Vapur düdüğü bizi uyanık tutardı sanki. Sabah 06.10 Vapurunun Yalova iskelesinden ayrılırken çıkardığı “ Vuuuuuuup “ düdüğü, Yalovalıların bir çalar saatiydi adeta. Eski Yalovalıların, duyarlı, araştıran ve sorgulayan yapısının kaynağı nedir diye sorulursa benim vereceğim yanıt ;”06-15 Vapuru” olurdu. Çünkü, bizleri güne hazırlayan, uyandıran Vapurumuzun ayrılış düdüğüydü. Yalova’nın yoğun göç almasıyla birlikte kent kimliği yerine kent erozyonu yaşanmaya başlandı. İşte o yıllarda Vapur sesine alışık olmayan ve hatta yaşamı boyunca deniz yolculuğu yapmayanlar Vapur’un düdüğünden rahatsız olmaya başladılar. Vapur düdüğüne yabancı, vapur sevgisinden yoksun insanların giderek etkin ve egemen olmasıyla birlikte önce Paşabahçe Vapurunun düdük sesi kesildi….
Paşabahçe Yalova’ya Veda Etmeden Ayrılıyor…
Paşabahçe vapuru son kez 16 Eylül 2007 günü Yalova İskelesinden son kez kalktığında, Vefasızlığına yanarak, hüzünlenerek, Yalovalılara “ Neredesiniz” dercesine hüzünlü bir şekilde veda düdüğü bile çalmadan gitti son seferini yaparak Yalova iskelesinden.. Oysa; o gün yani 16 Eylül 2007 günü Yalova İskelesinden kalkan Paşabahçe vapuru değil, Yalova tarihiydi. Paşabahçe Vapurunda her bir Yalovalının mutlak bir anısı vardır, En güzel dostluğu, aşkları Paşabahçe vapurunda yaşamışlardı. Nice ayrılıklara, buluşturmalara imza atmıştı. Tıpkı İnkilap Vapurunda olduğu gibi. Paşabahçe vapuru son kez 16 Eylül 2007 günü Yalova İskelesinden uzaklaştığında yanında tek bir Yalovalı yoktu. Kimse o gün arkasından el sallamadı. Oysa o gün Paşabahçe Vapurunun içinde yolcu olmasa da koskocaman bir Yalova tarihi bulunuyordu.. Şimdi Paşabahçe Vapuru yeniden denizle yolcularıyla buluşacak. İkiz kardeşi İnkilap Vapurunun başına geldiklerini öğrenmesiyle birlikte Yalova sahillerine belki de hiç uğramayacak..
0 Yorum