Şaban Beşli. Yalova'nın Yarısı Satıldı
Şaban Beşli. Yalova'nın Yarısı Satıldı
Yalova'nın Yarısı Satıldı...
29 Ağustos 2017 Salı 12:00:46
Yalova Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli, Yalova’da tarım alanlarının giderek kaybolduğunu. Yalova’nın %60’ı ormanla kaplı olmasına karşın ancak %11’nde tarım yapılabildiğini, %11’lik arazisinin de önemli bölümünün imara açıldığını.tarım alanlarının Yalova’da giderek azaldığını belirterek Yalova çiftçisinin üretim yapmak için Bursa ve Balıkesir taraflarından arazi alarak tarımcılık yapmaya başladığını vurguluyor.
www.farkyalovada.com olarak sitemizde her ay yaptığımız video söyleşilerimize bu ay Yalova Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli'yle devam ediyoruz. Beşli'den Yalova'da gündem oluşturacak çarpıcı açıklamalar gelirken, Yalova’nın topraklarının %40’ının yabancı uyrukluların eline geçtiğini, yabancıların şirket kurarak tarım alanlarını ele geçirdiklerini, kanla kazanılan toprakların, şimdi parayla satın alınarak ele geçirildiğini vurguluyor.
Yalova'da tarım alanlarında büyük bir bölümünun de son yıllarda imara açıldiğını, üretici çiftçi sayısında büyük düşüşler yaşandığını.Yalova’da 4 Dönemdir Ziraat Odası Başkanlığı görevini yürüttüğünü, ancak Yalova’da Toprak koruma kurulunda Yalova Ziraat odasının yapılan tüm başvurulara karşın temsil edilmediğini, toprak kurulunda Ziraat odasının yerine YTSO'nun temsil edildiğini belirterek gündeme ilişkin çarpıcı açıklamalar yapıyor.
“Yalova’lı Çiftçiler, Üretim Yapmak İçin Diğer İllerden Arazi Satın Aldılar”
”Yalova’nın tarım yapılabilecek %11’lik arazisinin büyük bir bölümü imara açıldı. Bu nedenle Yalovalı çiftçiler bir bölümü Yalova dışında tarım yapmayı tercih ettiler. Orhangazi, Bandırma, Gönen gibi yerlerde arazi almaya başladılar. Bir bölümü buralarda tarım yapmaya başladılar. Buralarda özellikle kivi bahçeleri kurdular. Yalova’daki tarım alanlarını imara açılmasıyla birlikte tarımsal üretim dibe vurduğu gibi, yeşil alanda kalmayacak. O yüzden artık buna dur demeli, aksi halde yakın bir gelecekte Yalova’da tarım yapılamıyacak” diyerek sözlerini şöyle devam ettiriyor, “Yakın tarihte Yalova’da dağ taş bahçeydi. Şimdi sadece taşları kaldı.Yani beton yığınları dağ taş bina oldu. Yalova’nın her tarafından, elma üzüm bahçeleri vardı. Dağ taş elma bahçesiydi. Şimdi dağ taş bina oldu. Hacımehmet Ovası tamamen elma bahçesiydi. Şimdi ise yerleşim yeri oldu. Yalova'nın o dönemlerde mahalle aralarında bile elma ağaçları vardı. Şimdi bırakın bahçeleri yeşil alan bile kalmadı.”
“Ziraat Odası Yalova Toprak Kurulunda Neden Temsil Edilmiyor”
Yalova’da 4 Dönemdir Ziraat Odası Başkanlığı Görevini Yürüttüğünü, Ancak Yalova’da toprak Koruma kurulunda Yalova Ziraat Odasının temsil edilmediğini belirten Beşli “ Sizlerinde bildiği gibi Toprak Koruma Kurulu, her ilde Valinin Başkanlığında konuyla ilgili ve plan yapma yetkisi gözetilerek Vali tarafından belirlenecek temsilcilerden meydana geliyor. Toprak koruma kurulunda diğer illerde Ziraat Odaları temsil edilirken nedense Biz Topnak Kurulunda görev almıyoruz. Talebimizi Valiliğe iletmemize karşın bugüne kadar sonuç alamadık. Yasa gereği İllerde toprak kurulunda Türkiye genelinde planlama ve/veya toprak koruma konularında ulusal ölçekte faaliyette bulunan ildeki sivil toplum örgütlerinden biri olan odadan, bir temsilcinin olması gerekiyor. Her dönem başvurmamıza rağmen Valilik Yalova Ziraat Odasını değil, Yalova Ticaret ve Sanayi Odasını tercih ediyor. YTSO’nun toprak kurulunda ne işi olabilir. Orada Ziraat Odası temsilcisinin olması gerekir. Bunun tek bir nedeni var. Ziraat Odası olarak tanım alanlarının imara açılmasında karşı çıkacağımdan dolayı Ziraat Odasının toprak kurulunda temsil edilmesi benimsenmiyor."
“Yalova’da Seraların %1’bile Sigorta lı Değil. O Nedenle Selden Zarar Görenler Mağdur Olacak”
Koru Beldesinde yaşanan sel felaketinin ardından üreticilerin mağdur olduğunu ve büyük bir bölümününde zararların karşılanamıyacağını belirten Beşli “ 2008 yılında çikan yasa gereği küçük aile işletmeciliği yapan çiftçilere olası afetler için Tarsim sigorta zorunlluğu getirilmişti. Sigorta zararın bir bölümünü, kalan diğer bölümünü de devlet karşılayacaktı. Ancak Yalova’daki seralar standart dışı görüldüğünden Tarsim tarafından sigortalamadı. Yalova’daki seraların %1 bile sigortalı değil. İşte bu nedenle üreticiler mağdur duruma düşecek. Böylesi durumlarda devlet artık bu tür afetlerde yardım yapmıyor. Yapılan sadece banka kredilerini ötelemektir.” dedi
“Yalova’nın Topraklarının %40 Yabancıların Eline Geçti”
Yalova’nın yoğun göç almasıyla birlikte konut sıkıntısının başgöstermesi ve Körfez köprüsü otoyolunun yapılmasıyla birlikte tarım alanlarının yok olmaya başladığını, çiftçilerin tarım yapmak yerine arazilerini müteahhite vermeyi tercih ettiklerini vurgulayan Yalova Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli, şöyle konuşuyor. “ Bizler arazilerin satılmasına karşı değiliz. Ancak bizleri bekleyen en önemli tehlikelerden biri bu yerlerin yabancılara özellikle Orta doğululara satılmasında karşıyız. Atatürk Cumhuriyetinde, Atatürk çıkardığı yasayla yabancıya toprak ve mülk satışını yasaklamıştı.. Günümüzde her isteyene toprak satıyoruz.Silah ve kanla aldığımız toprakları şimdi para karşılığı yabancılara satıyoruz. Yabancılar Kurtuluş savaşında silahla alamadıkları bu toprakları şimdi hiçbir güç kullanmadan paranın gücüyle toprakları satın alıyorlar. Bereketli topraklarımız yabancılar tarafından kurulan şirketler aracılığıyla satın alınıyor. Çünkü, şirketler aracılığıyla tarım arazileri satılabiliyor. Kurulan bu şirketler aracılığıyla Yalova’nın en değerli toprakları şu anda bu yabancılara satılmış durumda. Yalova’nın topraklarının %40 yabancıların eline geçmiş durumdadır.”
“Yalova Üniversitesinde Görev Yapanların %80’i Yalova’da İkamet Etmiyor. Dersler Boş Geçiyor”
Tigem arazilerine Özel Vakıf üniversite kurulmasına karşı çıkarken Devlet Üniversitesinin kurulması için çaba sarfettiğini,2008 yılında kurulun Yalova Üniversitesinin yaklaşık 10 yıldan buyana kurumsallaşamadığını ve inşaatların devam ettiğini söyleyen Beşli. “Sadece yazıklar olsun diyorum. Yalova Üniversitesinden çok daha sonra kurulan Üniversiteler önemli bir yol kat ederken Yalova Üniversitesi yerinde saydı. Yalova Üniversitesine kayıt yaptıran öğrenciler, bir süre sonra yatay geçişlerle farklı Üniversitelere gidiyorlar. Bu görmezden geliniyor. Üstelik bu kadar olumsuzluklara bir de Fetö algısı ortaya çıktı. Yalova Üniversitesinde görev yapan öğretim görevlilerinin %80’i Yalova dışında ikamet ediyor. Dersler boş geçiyor. Neden hava muhalefeti İDO seferleri iptal. Öğretim görevlileri Yalova’ya gelemiyor. Böyle şey olur mu?”
“Yalova Üniversitesinin Logosundan Mutlaka Yürüyen Köşk Olmalıdır”
Yalova Üniversitesinin logosundan Yürüyen Köşk’ün kaldırıldığı yıl Yalova Ziraat Odası olarak tepki gösterdiklerini ve bu konuya ilişkin kamuoyuna da açıklamalar yaptığını hatırlatan Beşli, MHP’nin Yalova Üniversitesinin logosunun yeniden Yürüyen Köşk olması için başlattığı kampanyaya destek verdiğini belirterek açıklamasını şöyle sürdürüyor.” Yalova Üniversitesinden Atatürk’ün Yürüyen Köşk’ün logosunu kaldıranlar ve buna onay verenler, bugün Fetö davasından yargılanıyor. Demek ki yanlış bir tercih yapıldığı ortada.Yalova Üniversitesinin üzerinde oluşan bu algının ortadan kalkması için öncelikli olarak bu logonun ortadan kaldırılması ve Yürüyen Köşk logosu kullanılmalıdır. İnsanlar Yalova’yı anlatırken, Yürüyen Köşk’le Yalova’yı tanımlıyorlar. Siz bu anlamlı logoyu kaldırıp yerine bir lale koyuyorsunuz. Hatadan bir an önce vazgeçilmeli ve Yürüyen köşk logosu yeniden Yalova Üniversitesine kazandırılmalıdır. Şimdi bunun da tam zamanıdır”
“Yalova Halkı Çevreye Karşı Duyarlığını Giderek Kaybediyor”
Yalova’nın çevre sorunlarının sanayinin gelişmesi ile birlikte giderek arttığına, ancak geçmişte olduğu gibi gerek Termik santral, gerek taşocakları, gereksede Vopak Kimyasal depolama tesislerine karşı gösterilen tepkilerden sonra çevre duyarlılığı toplumsal duyarlılıkla birlikte giderek zayıfladığını belirten Beşli, gelecek kuşakların yapılan tüm olumsuzlukların bedelini ödeyeceğini ve bunda sorumlulukları bulunanları da affetmeyeceklerini belirterek şöyle konuşuyor. Yalova’da şimdi başka tehdit ortaya çıktı.. Esenköy ve Armutlu tarafında devam eden Rüzgâr Enerji Santrali (RES) projeleri kapsamında rüzgâr tribünlerinin inşa ediliyor Ancak inşa çalışmaları doğayı katlediyor. Bizim için tarım nasılsa çevre için de aynı şekilde önemli”
“Esenköy ve Armutlu İlçelerinde Ormanlık Alan Talan Ediliyor”
“Buraya şimdi elektrik için rüzgâr panelleri kuruluyor. Bu paneller kuruluyor da oradaki doğaya yazık değil mi? Arazileri ve ormanı mahvetmişler. Ormanın içerisine bildiğin inşaat alanı kurmuşlar. Bunlar kontrol edilmiyor mu? Bu kadar mı başıboş durumdayız? Korkunç bir kıyım ve hasar var. Buna kimse dur demiyor mu? Ya da arkadaş sen ne yapıyorsun? diyen yok mu? Bu işin doğruluğuna bakan, denetleyen yok mu? Tribünlere yol açacağız diyerek bildiğin doğayı katletmişler” Bizler bu konuda gerekli tüm araştırmaları da yapacağız. Durumu mahkemeye de taşıyacağız. Denetim mekanizmasının bir an önce harekete geçmesini istiyoruz. İnsanlar, ormanları korumak için mücadele ederken, bizler ormanı talan edilmesi için birilerine fırsat veriyor. Yok öyle şey. Yalova’yi sahipsiz mi zannediyorlar”
“Ziraat Odası Olarak Fide Dağıtımlarına Devam Edeceğiz”
Geçtiğimiz yol olduğu gibi bu yıl da halka 500 bin adet fide dağıtımı gerçekleştirdiklerini belirten Ziraat Odası Başkanı Beşli, 10 yıldan buyana geleneksel hale getirilen fide dağıtımını odanın kısıtlı bütçesiyle gerçekleştirdiklerini, sadece kıl biber değil, karpuz ve pembse domates fidelerini de halka dağıttıklarını belirterek şöyle konuşuyor. “Bu yıl organik ve yerli ürünler olan pembe domates, kırmızı domates, Osmanlı domatesi, kıl biber ve dolmalık biber fideleri dağıttık. Odamız kendi imkanlarıyla kimseden destek almadan bu işi yapıyor. 10 senedir yapıyoruz. Artık bir ibadet gibi. Artık boynumuzun borcu gibi. Çok gurur duyuyoruz bu durumdan. Çiftçi memnun, İnsanlar neticede para kazanıyorlar. Yerli tohumdan üretilen ürünler tercih ediliyor”
“Yalova Belediyesinden Ziraat Odasına Yer Verilmesini İstiyoruz”
Yalova Ziraat odasının çok güç koşullar altında görev yaptığını yıllık bütçesinin 140 bin TL olduğunu bu bütçenin içinde 3 çalışan ve bir Ziraat Mühendisin giderleri olduğunu, ayrıca Oda binasının da kira olduğunu Oda olarak çeşitli etkinliklerde gerçekleştirdiğini hatırlatan Beşli, Yalova Belediyesinden kendilerine yer tahsis edilmesini talep ettiklerini belirterek.“ Diğer illerde Belediyeler Ziraat Odasına yer tahsis ettiklerini görüyor biliyoruz. Kaldıki, Yalova Belediyesi YTSO’ya Yalova Esnaf ve Sanatkarlar Odasına yer tahsis etti. Bizler çok güç koşullar altında görev yapıyoruz. Oda olarak bizlerin de bu talebinin Yalova Belediyesinden karşılanmasını bekliyoruz” diyor.
İşte Beşli'nin Anlattıkları ve Ayrıntılar
0 Yorum