Seçim Sonucu Ne Olur?

14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimlerine sayılı günler kala, adayların ve partilerin il başkanlarının yaptıkları  “ 2-0 garanti 3-0 yapacağız “ yönündeki açıklamalar genel siyasette bir rehaveti de beraberinde getirmiştir. Siyasi partiler seçim çalışmalarına başlarken kendilerine 2-0 hedefi koyarak yola çıktılar. Bu da partilerin iddiasını göstermek adına doğru bir hamle. Ancak bu söylemi her yerde ve atmosferde hatta ikili ilişkilerde bile dile getirmek seçmen ve parti tabanında bir rehavet yaratmış durumda Üstelik adaylar ve partiler bu söylemi hedef kitlesine değil, kendi kitlesine yönelik dile getiriyor. “Nasılsa 2-0 yapacaklar “diye düşünen partililer seçim çalışmalarına katkı vermedikleri görülüyor.

Hedef Kitle Gözardı Ediliyor..

Siyasi algı yaratmak için erken söylenen sözler, bugün rehaveti de gündeme getirmiştir. Bir başka dikkat çekici konu ise; partiler ve adaylar ajitasyon ve propaganda çalışmalarında kendi kitlesi ve tabanına yönelik çalışmalar sergiliyorlar, bir bütün olarak hedef kitleyi gözardı ediyorlar. Kendi seçmenine yönelik ajitasyon ve propaganda çalışmalarıyla seçmen kitlesini diri tutmak istiyorlar. Oysa; yapılması gereken tüm hedef kitleyi de çalışmalara katmak ve partilerin oy oranını yükseltmek olmalıdır. Bir parti, diğer bir parti seçmeninden oy almadığı takdirde büyümesi de olanak dışıdır. Parti üyelerinin evlerine yapılan ziyaretler, bir seçim çalışması değil, misafirliktir.

Yalova’nın Üçüncü Milletvekili Kim Olacak?

Daha önce de ifade ettiğim gibi; Yalova’nın günler öncesinden seçilmiş Ak Parti Milletvekili Ahmet Büyükgümüş ve CHP’den Tahsin Becan seçilmiş durumda. Yalova’nın 3. Milletvekilini 14 Mayıs’da sandıklara gidip seçeceğiz. Bu seçimlerde Ak Parti’nin 2 sıra adayı Meliha Akyol’un rakibi kuşkusuz CHP’nin 2. sıra adayı Mehmet Gürel olacak. Burada 3. Milletvekilinin kim olacağı sorusunun yanıtını Memleket Partisi Milletvekili Adayı Ertan Şener’in göstereceği performans ile diğer partilerin 1. sıra Milletvekili adaylarının alacağı oylar belirleyecek.

Seçimlerde Memleket Partisi Faktörü...

Ancak şu bir gerçek ki; 14 Mayıs seçimlerine Yalova damgasını vurmuş olacak. Çünkü, Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçilmesinde Muharrem İnce faktörü söz konusu olurken, CHP’’de Mehmet Gürel’in seçilmesine de en büyük rakip yine Memleket Partisinin Adayı Ertan Şener olacak. Çünkü gerek Muharrem İnce, gerekse de Ertan Şener’in hedef kitlesi CHP seçmeni oluyor. Bir başka ifadeyle Kılıçdaroğlu’nun seçilmesi İnce’nin alacağı oya bağlı olduğu gibi, Mehmet Gürel’in Milletvekili olabilmesi de Ertan Şener’in alacağı oya bağlı olacak.

Adayların Başarı Oranı...

Ak parti ile CHP’nin Milletvekillerinin birinci sıra adaylarının seçilmesi elbet salt bir başarı olarak değerlendirmek son derece yanlış olacaktır. 14 Mayıs seçimlerinde partilerin Türkiye ortalaması altında oy alacak olan Milletvekili adayı kazanmış olsa da gerçekte kaybetmiş olacak. Bu durumda kaybedenler sadece Milletvekili Adayları değil, partilerin il yöneticileri ve il başkanları da olacak. 14 Mayıs seçimlerinde başarılı sonuca gitmenin yolu Türkiye ortalamasının üzerinde oy almaktan geçmektedir.Şu bir gerçek ki, Partisinin Türkiye ortalamasının üzerinde oy alamayan bir aday,elbet başarılı sayılamaz. O nedenle de,”Ben nasılsa TBMM’ye gireceğim”, yada “Benim seçilme şansım yok nasılsa”  diyerek sahada seçim çalışmalarında boy göstermeyen adaylar 14 Mayıs sonrasında da çıkan sonucun bedelini de ödemiş olacaklardır.

Yalova’da Partilerin Alabileceği Oylar..

Yalova’da 14 Mayıs’da oy kullanacak seçmen sayısı 204 bin 786’dır. Benim öngörüme göre 14 Mayıs seçimlerinde Yalova’da 180 bin geçerli oy kullanacaktır. Yapılan son anketlerde göstermektedir ki; Ak Parti ve CHP dışındaki, İYİ, YSP, MHP, MP ve diğer partilerin toplam oy oranı %35 civarında ve Yalova’da 63 bin seçmeni kapsamaktadır. Geri kalan %65’lik oy oranı ve 117 bin seçmen tercihlerini de Ak Parti ve CHP arasında yapacaktır. Bu seçimlerde; 60 bin oy alan 2 Milletvekilini de çıkarmış olacak demektir.

Üçüncü Milletvekili Nasıl Çıkar?

14 Mayıs seçimlerinde birinci gelen partinin yarısından bir oy fazla alan bir parti yoksa, birinci gelen parti 2 Milletvekili çıkartır.Böylesi bir tablodan AKP ve CHP’nin dışında bir partinin Milletvekili çıkarması için birinci gelen partinin yarısından bir oy fazla alması (30.001) gerekmektedir. Bu rakam ise toplam geçerli oydan %17’yi bulmaktadır.  Bir başka ifadeyle yukarıdaki olasılıklara göre Milletvekili dağılımının 1+1+1 olabilmesi için üçüncü bir partinin en az %16’nın üzerinde oy alması demektir. Eğer birinci gelen parti %33 oranında oy alması halinde ise üçüncü bir partinin milletvekili çıkartması için en az %16.6 oy alması gerekmektedir.  Bir başka örnekle; birinci gelen parti %34 oy aldıysa, üçüncü bir partinin milletvekili çıkartması için %17.1 oranında oy alması gerekmektedir.
 
Sürpriz Sonuçlar Çıkabilir...

Ancak yinede unutmadan vurgulamak gerekir ki, bu seçimler çok farklı, alım gücünün giderek düştüğü, toplumun giderek yoksullaştığı bir ortamda, beynin mideye değil, midenin beyne hükmettiği bir dönemde yapılmaktadır. Bir başka ifadeyle bu seçimin en önemli unsuru kaybedecek bir şeyi olmayanların elde edecekleri sonuçtur. Dolayısıyla partilerinin oy oranlarını yükseltmek için çaba sarfeden adaylar, bu seçimlerin kilit noktalarıdır. Üstelik Nobel ödüllü  ünlü edebiyatçı Gabriel Garcia Marquez’ın sözlerini de hatırlatmakta fayda var.  

"Kaybedecek bir şeyi olmayanlardan korkmalısın. Çünkü onlar, kazanmak için her şeyi yaparlar."

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!