Seçimlere Doğru Yalova...
Önümüzdeki yıl yapılacak olan Milletvekili seçimlerinde geri sayım başlamış durumda. 6 ay sonra yapılacak olan Milletvekili seçim sonuçlarının sonucu elbette, yerel yönetimlerin ne derece başarılı yada başarısız olduğunun önemli bir göstergesi olacaktır.
Önümüzdeki yıl yapılacak olan Milletvekili seçimlerinde geri sayım başlamış durumda. Milletvekili aday profillerini ve kulis bilgilerini daha sonraki köşe yazılarımda ele alacağım. Bu köşe yazımda ise yerel yönetimlerin Milletvekilil seçimlerine olan olumlu/olumsuz sonuçlarını ele alacağım. Dediğim gibi önümüzdeki yıl yapılacak olan Milletvekili seçimlerinde geri sayım başlamış durumda. 6 ay sonra yapılacak olan Milletvekili seçim sonuçlarının sonucu elbette, yerel yönetimlerin ne derece başarılı yada başarısız olduğunun önemli bir göstergesi olacaktır.
Yerel Yönetimlerin Genel Seçime Etkisi...
Kuşkusuz ki; siyasi partilerin başarısı yerel yönetimlerin başarı orantısıyla eşdeğerdir. Yerel yönetimlerde siyasi partinin temsilcileri, halkın taleplerini görmezden gelir, halka ters düşen kararlar alır, seçildiği siyasi partiyi, örgütü ve seçilmiş meclis üyelerini yok sayması, kendi ve siyasi partisini de zayıflatmaya mahkum etmenin ilk adımlarını da atmış olurlar. Ki; bu durumu geçtiğimiz yıllarda benim de meclis üyeliği yaptığım dönemlerde bizzat yaşayarak görmüş oldum...
Ekipteki Kopuk Zincirin Olumsuz Etkisi...
Siyasi Partilerin Milletvekili seçimlerinde başarı elde etmesi, öncelikli olarak örgütün ve yerel yönetimin aidiyet duygusunu geliştirmesine bağlıdır. Belediyelerin ana görevi kentsel yaşam kalitesinin yükselterek, kentte yaşayan vatandaşların memnuniyetini arttırmaktır. Bu nedenle, öncelikli olarak belediye başkanı, meclis üyeleri, atanan belediye başkan yardımcıları, danışmanlar ve diğer görevlilerin ortaya koydukları performans da siyasi partilerin seçimlerde başarısını olumlu ya da olumsuz yönde etkileyecektir.
Ekibin Uyumu Başarıyı Getirir...
Unutulmamalıdır ki, belediyeler aynı zamanda birer siyasal kurumdur. Yalnız belediye başkanları değil, belediyenin diğer organları ve hatta belediye örgütü, siyasal süreçlerin içinde siyasallaşmış durumdadırlar. Burada söz konusu olan partizanlık değil, geniş anlamdaki politikadır. O nedenledir ki, önümüzdeki yıl yapılacak olan seçimlerde, siyasi partilerin elde edeceği sonuç belediyelerin ve belediye ekibinin başarısına da bağlıdır. Ekibin iyi oluşturulmaması, parti ilkelerinin özümsenmemesi; bir başka açıdan “Ben bireyle geldim, bireyle giderim” mantığı siyasi partileri zayıflatan olgulardır. Bu nedenle, yerel yönetimler kurduğu ve kuracağı ekibe, danışmanlarına da özellikle dikkat etmelidir.
Danışman Kim Olur Yada Olamaz !...
Siyasetçinin El kitabının yazarı danışman Yüksel Bölük, Yerel yönetimlerde ve siyasette ekibin ve danışmanın önemine vurgu yaparak siyasetteki başarıyı şöyle anlatıyor.” Danışmanlar, siyasetçiye yön verir. Tabii, gerçekten danışman olanlar için bu böyledir. Şoför ya da odacılar değil, gerçek, profesyonel danışmanlar, hemen hemen her konuda bir şeyler bilirler. Danışmanlar, kılık kıyafetinize, konuşmanıza, oturmanıza kalkmanıza, yemek yemenize, para harcamanıza, katılacağınız toplantılara, fikirlerinize, kullanacağınız oya, edeceğiniz küfre, aile ilişkilerinize, medya ilişkilerinize, kısacası bütün hayatınıza karışırlar. Velhasıl, gerçek danışmanlar, siyasetçiyi siyasetçi yaparlar. Nasıl yarım doktor candan, yarım imam dinden ederse yarım danışman da, siyasetçiyi geleceğinden eder. O yüzden, amcaoğlundan, baldızdan, polisten, teşkilat mensubundan danışman olmaz. Olsa da bir işe yaramaz.”
Yerel Yönetimde Başarı Nasıl Elde Edilir…
Yerel yönetimde başarının ilk adımı örgütlü ve ekip çalışmasının hayata geçmesiyle atılır. Kendisiyle barışık olmayan, öfke ve tehdidi, misillemeyi genel ilke olarak kabul gören, Sivil toplum kuruluşları, Üniversiteler ve siyasi partilerle kavgalı olanların başarısı da mümkün olmaz. Başarılı olabilmek için geniş hoşgörüye sahip olmak, ekibiyle uyumlu çalışmak ve kent paydaşlarıyla birlikte ortaya çıkan problemlerin çözümünde diğer kurum ve kuruluşlar, siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, kanaat önderleri ve kentte yaşayan toplumun her kesimiyle yürütülen ilişkilerle elde edilebilir.
0 Yorum