Üniversite ve Logo Tartışmaları...
Üniversite ve Logo Tartışmaları...
Üniversite ve Logo Tartışmaları...
21 Ekim 2016 Cuma 13:40:57
Son günlerde Yalova Üniversitesinin yeniden yapılanması tartışmalarında Üniversitenin Logosunun, kuruluşunda olduğu gibi yeniden Yürüyen Köşk olması yönünde kamuoyunda büyük bir istek ve baskı söz konusu.
Rektör Vekili Prof. Dr. Hüseyin Yıldırım Üniversitenin logosu ile ilgili polemiklere ilişkin yaptığı açıklamada “Üniversite logosunda Yürüyen Köşk vardı ancak bu logo Yalova Üniversitesi senatosundan çıkmış bir logo değildi. Bunun tasarımını da kimin yaptığı belli değil” açıklaması üzerine bu köşe yazısını yazmak artık kaçınılmaz oldu. Çünkü, Yalova Üniversitesinin kurulmadan önce Üniversitenin logosu açıkça belli olmuş ve Yalova halkı bunun kararını da vermişti. Ancak, Üniversite ismi konusunda üç farklı talep gündeme getirilmişti: " Atakent Üniversitesi, Atakent Millet Üniversitesi ve Yalova Üniversitesi”
İsterseniz gelin 2008 yılında kurulan Yalova Üniversitesinin kurulma kararı verilmeden önce, yıllar önce Üniversitenin ismi konusunda yapılan tartışmalara değinelim ardından Yalova Üniversite Logosu Yürüyen Köşk'ün nasıl ortaya çıktığını ve bu konuda kimlerin karar verdiğini dile getirelim.
Yalova Üniversitesi İsmi İçin Üç Alternatif Tartışıldı...
Yalova’da Üniversite kurulmadan yıllar önce Üniversite ismi konusunda tartışmalar alevlenmişti. Atakent Üniversitesi adını ilk kez, CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, 30 Ocak 2003 günü TBMM’ne verdiği kanun teklifi ile “Atakent Üniversitesi”ni ilk kez Yalova kamuoyunun gündemine taşıdı. “Yalova Atakent” ismi kulağa o kadar hoş geliyordu ki, dönemin Yalova Belediye Başkanı Barbaros Binicioğlu, 2004 yılında koltuğuna oturur oturmaz Yalova ve Türkiye gündemini sarsacak bir açıklama yaparak Yalova’nın adının Bakanlar Kurulunda “Atakent Yalova” olarak değiştirilmesi için girişim başlatacağını açıklamıştı.
TİGEM arazisinin 2005 Yılında Yalova Belediyesine devir edilmesi ile birlikte Belediye Başkanı Barbaros Binicioğlu, TİGEM Arazisinin Üniversite alanı olarak belirlemesinin ardından, dönemin DYP İl Başkanı Mesut Cesur, 15 Ağustos 2006 yılında Cumhuriyet Meydanında “Üniversitemizi İstiyoruz” adıyla imza kampanyası başlatarak, Atatürk’ün Milletine bağışladığı TİGEM arazisine” Atakent Millet Üniversitesi”kurulması talebinde bulunmuştu. Bu eylem ve taleplerin ardından Türkiye’de yeni Üniversitelerin kurulması yeniden gündeme gelmeye başlayınca CHP Milletvekili Muharrem İnce, bir kez daha 19 Eylül 2007 tarihinde TBMM’ne verdiği kanun teklifi ile Atakent" Üniversitesi'nin kurulmasını bir kez daha gündeme getirdi. 2007 Temmuz ayında Ak Partiden Milletvekili seçilen İlhan Evcin’de Yalova’da kurulacak olan Üniversite’nin ismi konusunda Atakent’i benimsemişti.
Yalova Üniversitesinin adı Neden Atakent Üniversitesi Olamadı....
Yalova Üniversitesinin kurulması kararının Bakanlar Kurulunda imzaya açılmadan birkaç gün önce CHP Yalova Milletvekili İnce ile Ak Parti Yalova Milletvekili İlhan Evcin bir araya gelerek Üniversite’nin adı konusunda son kez değerlendirmelerde bulundular. Evcin, Atakent Üniversitesi’nin Yalova’ya yakışacağını bunu da benimsediğini belirterek Atakent konusundaki sakıncalarını Muharrem İnce ile paylaştı. Evcin, Yalova’da Atakent ismiyle bir Özel Hastane açıldığını ve Atakent isminin bir ekonomik rant konusunda kullanılabileceğini öne sürerek Üniversite isminin firma ile adlandırılmasının doğru olamayacağını anlatarak İnce’yi ikna etti. Ve böylece Üniversitenin adının Yalova Üniversitesi olma fikri benimsendi. Bu görüşmenin ardından Yalova Üniversitesi kurulmadan 3 gün öncesinden adı da belirlenmiş oldu. Yalova halkının benimsediği “Atakent “Üniversitesinin adının son anda Yalova Üniversitesi olarak değiştirilmesinin tek nedeni bir özel firmanın Üniversite’den önce davranmasıdır.
Yalova Üniversitesi Logosu Yürüyen Köşk Nasıl Ortaya Çıktı..
Yalova Üniversitesi kurulmadan önce dönemin Yalova Valisi Yusuf Erbay, Yalova Halk Eğitim Merkezinde “ Nasıl Bir Yalova Üniversitesi Olmalı” konulu panel düzenlemiş bu panele katılan katılımcılar ve izleyiciler de görüş ve önerilerini dile getirmişti. Bu panelde kurulacak olan Yalova Üniversitesinin logosunun “ Yürüyen Köşk” olması gerektiğini dile getirerek neden böyle olması gerektiğini vurgulamıştım. TIKLAYINIZ
Yürüyen Köşk Logosunu Yalova Kamuoyu Benimsemiştir…
Yalova Üniversitesinin logosunun Yürüyen Köşk olmasını talep edenlerden biri de dönemin Yalova Belediye Başkanı Barbaros Binicioğlu’dur. Binicioğlu, bu talebini de 2007 yılında kurulan ve kurucu Başkanlığını Yalova eski Milletvekili Şükrü Önder’in yaptığı Yalova Üniversite Yaptırma-Yaşatma Derneği” ekseninde yapılan tartışmalar da dile getirmiştir. Yalova Üniversitesinin logosunun Yürüyen Köşk olup olmaması konusunda kamuoyunun görüşlerinin önemli olduğunu da dillendiren Binicioğlu'na, www.farkyalovada.com aracılığıyla yapılan anket sonuçlarını da kendisine ilettiğimde Yürüyen Köşk’ün Yalova Üniversitesi logosu olması için çaba sarf edeceğini ifade etmişti. Binicioğlu, bu konuda çabanın ötesinde oldukça ısrarcı olmuştur. Yalova Üniversitesi faaliyete geçmeden önce sitemizde yapılan "Kurulacak Olan Yalova Üniversitesinin Logosunda Yürüyen Köşk Olmalı mı?" Anketine kısa süre içinde 9603 kişi katılmış ve 8162 kişi (% 84) evet oyu vermiş, %9 Hayır, %7’lik kesim ise fikrim yok yanıtını vermiştir.
Yalova Üniversitesi Yürüyen Köşk Logosunu Kabul Ediyor...
Yalova Üniversitesi 2008 Yılı Haziran ayında kurulmasına karşın, aylar sonra Yalova Üniversitesi Kurucu Rektörlüğüne atanan Prof.Dr. Niyazi Eruslu, Yalova Kamuoyunun,sesine kulak vererek Ekim 2008 yılında Yalova Üniversitesinin tanıtım programında ilk kez Yalova Üniversitesinin logosunun Yürüyen Köşk'ün olacağını ifade etmiş bu, açıklamaların ardından da kendisine Yalova kamuoyu olarak 15 Ekim 2008 tarihinde teşekkür etmiştik. TIKLAYIN
Yalova Üniversitesi Kamuoyunun Sesine Kulak Vermelidir...
Yalova Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Hüseyin Yıldırım üniversitenin logosu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada “Yürüyen Kö��k” logosu tartışmalarını ciddiye alıyoruz. Halkımız Yalova Üniversitesinin logosunu eski logoyla değiştirilsin derse de değiştiririz. Bizim mevcut logo da bir ısrarımız yok. Yalova halkı ne derse biz onu yaparız" demiştir. Görüldüğü gibi Yalova halkı Yalova Üniversitesinin logosu hakkında düşüncelerini yıllar önce açıklamış ve Yalova kamuoyu da bu konuda karar vermişti. Bu konuda yapılacak olan Yalova Üniversitesinin yeniden tasarlayacağı ve içinde Atatürk’ün Yürüyen Köşk’ü bulunacağı yeni bir logo çalışması yapmak olacaktır.
Yalova’nın En Önemli Markası Yürüyen Köşktür…
Çünkü, Yeni kurulan Üniversiteler ve geçmiş yıllarda kurulmuş Üniversiteler ilin tarihi, sosyal konumu ve kentlerin markasıyla öne çıkıyor. Bir bakıma kentlerin markaları Üniversitelerin logolarına da yansıyor. 81’in Üniversite logolarını incelediğinizde İl isimleriyle birlikte anılan Üniversitelerin o kentin dokusunu da Üniversiteye yansıtmış olduklarını görebilirsiniz. Örnek vermek gerekirse, Rize, Çay’ını, Karabük, Demir Çelik Fabrikalarını, Çanakkale, Şehitliğini, Van, Van Gölünü, Sinop, Kalesini Üniversite logosuna yansıtmıştır. Diğer illerde, Üniversite logolarına kentin özelliklerini yansıtarak O kentle, bütünleşen simgeleri tercih etmiştir. Yalova’nın en önemli markası ise Yürüyen Köşktür ...
0 Yorum