Valii Esengül Civelek’in Ardından…
Valii Esengül Civelek’in Ardından…
Valii Esengül Civelek’in Ardından…
19 Eylül 2014 Cuma 11:47:38
Yalova, Vali Esengül Civelek’i uğurlarken, ardında Yalova’da iz bırakan Valilerden biri oldu. 20 yıl önce il olan Yalova, bugüne kadar 9 Vali görev yaparken, Yalova eski Valisi Yusuf Erbay’ın ardından iz bırakan ender Valilerden biri oldu Esengül Civelek. Yalova Valilerinden Yusuf Erbay ile Vali Civelek arasındaki ortak yön ise ikisinin de Yalova’da unutulmayacak iki ayrı önemli esere imza atmış olmalarıdır.
Atatürk’ün Köşklerine ve Eserlerine Çıkan Vali…
Vali Erbay, halkın ziyaretine kapalı olan ve atıl halde duran Atatürk’ün Yürüyen Köşk’ü’nü Yalova Valilik himayesine aldırmış ve Tarım ve Köy işleri Bakanlığının 09.09.2004 tarihli onayı ile Yalova Valiliğine devredilmesini sağlamıştır. Yürüyen Köşk, 2005 yılı Mayıs ayında da Yalova Valiliği ve Millî Saraylar Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen bir protokolle, Yalova Belediye Başkanlığı’na devredilmesine öncülük etmiştir. Yalova Valisi Esengül Civelek ise, TİGEM arazisinde atıl ve halka kapalı olan Atatürk’ün Köşküne sahip çıkarak, bu Köşk’ün Yalova valiliğine tahsis edilmesinin ardından, gerekli onarım çalışmasını yaptırarak Atatürk’ün eserlerine sahip çıkarak Türkiye’de bir ilk olan “Atatürk ve Çocuk Müzesini” yaparak kalıcı ve önemli bir eserin Yalova’da yapılmasını sağlamıştır.
Türkiye’nin Tek Kadın Valisi Esengül Civelek..
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun olan, Uluslararası Haber Ajansı A.Ş, Türkiye Kalkınma Bankası A.Ş ve Kadının Statüsü Genel Müdürlüğünde üst düzey görevlerde bulundu., 2010 yılında Milli Eğitim Bakanlığı müsteşarlığının ardından, 2011 Ağustos’un da Yalova’ya Vali olarak atanan Civelek, aynı zamanda Türkiye’nin ikinci kadın Valisi sıfatını taşırken Türkiye’nin de halen görev başında olan tek kadın Valisidir. Vali Civelek, aynı zamanda Türkiye’nin efsane valilerinden biri olan eski Trabzon ve Hatay Valisi olan ve görev başında genç yaşta hayatını kaybeden İsmet Gürbüz Civelek’in eşidir.
Meliha Manço’dan Esengül Civelek’e…
Bilindiği gibi, Türkiye’nin ilk kadın muhtarı Yalova’nın Gacık köyünden çıkmıştır. Büyük Önder Atatürk, Türk Kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin TBMM’de kabul edilmeden iki yıl önce (1932) yılında, Yalova’nın Gacık Köyüne yaptığı bir ziyarette karşılaştığı 22 yaşındaki Meliha Manço’yu bu köye muhtar olarak atamıştır. Cumhuriyetin ilk yıllarında 1932 yılında kadınların da ülkeyi yönetebileceklerini gösteren Atatürk, Yalova'da ki bu deneyimin ardından 1934 yılında ise TBMM’nde Türk kadınına seçilme hakkı çıkıyordu. Türk kadının, Türkiye Cumhuriyet tarihinde İlk kez yerel yönetimlerde görev yaptığı bu topraklarda, Yalova Valisi Esengül Civelek, Meliha Manço’nun ardından Türk kadının başarılı bir idareci- yönetici olacağını da tüm Türkiye’ye göstermiş oldu.
Esengül Civelek'in Yalova’ya Yaptığı En Önemli Hizmet….
Atatürk’ün Yalova’da bulunan 3 köşkünden birisi olan Baltacı Çiftliğnde bulunan Köşkü, Yalova Valiliğine kazandıran Vali Civelek, atıl ve kullanılmaz durumda olan bu köşkü onarak "Atatürk ve Çocuk Müzesi" olarak geçtiğimiz ay 30 Ağustos Zafer Bayramında hizmete açtı. Bu köşkün özelliği ise, Büyük Önder Atatürk’ün çocuklara bakış açısını yansıtır şekilde modern müzecilik anlayışı ile düzenlenirken, Atatürk’ün çocuklara verdiği önem görsel ve dijital materyallerle izleyicilere aktarılıyor.Halka açık ve ücretsiz olan Atatürk ve Çocuk Müzesi’ni gezerken, Atatürk’le birlikte uzun bir yolculuğa çıkıyorsunuz.
Yalova’nın Çocukları, Vali Civelek’i Unutmayacak
Atatürk’e yönelik saldırıların yoğun olarak arttığı bir dönemde gelecek kuşaklara bırakılan ve Atatürk sevgisini yüreğinde hisseden minik çocukların buradaki izlenimlerini görmeniz halinde Vali Civelek’in Yalova’ya yaptığı bu hizmetin ne kadar önemli olduğunu da göreceksiniz. Yalova Valisi Esengül Civelek’i Kırklareli Valiliğine uğurlarken, Yalova’ya yaptığı çalışmalardan ötürü teşekkür ediyor ve Vali Civelek’in Yalova’ya kazandırdığı Atatürk ve Çocuk Müzesiyle sizleri baş başa bırakıyorum.
YALOVA ATATÜRK VE ÇOCUK MÜZESİ paylaşan: farkyalova
0 Yorum