Yağmanın Hesabı Sorulacak Mı?
yalova
Termal Otelini Atatürk 75 yıl önce 20 Ayda tamamlamıştı. 2001 yılında temeli atılan Otel ise bugünün teknolojisine karşın 10 Yıldan buyana Tamamlanamıyor. Otel tamamlanmış ve hizmete girmiş olsa acaba ne kadar aslına uygun olacak? Termal Otel’in aslına uygun olabilmesi için öncelikle 1984 yılında Otel yıkılırken yaşanan talanla birlikte kaybolan demirbaşların bulunması gerekmiyor mu?
Yeni Yapılan Termal Otel Aslına Ne Kadar Uygun?
Yıkılan Termal Otelin Aslına uygun olarak yapıldığı iddia edilen Termal Otel aslına ne kadar uygun? Yıkılan Termal Otel’de bulunan Atatürk’ün özel eşyaları ve hediye edilen tarihi eserlerin nerede olduğu, Atatürk’ün bizzat kendisinin getirttiği avize, vazo ve ünlü ressamların tablolarının izine rastlanamıyor? Termal Oteli yıllarca ülke çapında Atatürk’ün özel bir odası bulunduğu için “Atatürk Oteli”olarak anılmıştı. Atatürk’e ait ve Otel demirbaşlarında yer alan eşyaların ne olduğu bilinmiyor. Çünkü, Termal Otel’ini “ Atatürk Oteli” yapan unsurlar o günün havası, ruhu, atmosferini yakalamakla mümkündür. Unutulmasınki; Yalovalılar, Termal’de 4 duvardan oluşan bir Otel değil, Termal Atatürk Otel’ini istiyor.
Atatürk Termal Oteli 20 Ayda Tamamlamıştı
Atatürk’ün isteği üzerine Yalova Termal Kaplıcalarında 1936 yılında o günün teknolojik koşullarına göre projelendirildikten sonra yapımına başlanan, Termal Otel,21 Ocak 1938 yılında, bizzat Atatürk tarafından hizmete açılmış ve Otelin de ilk müşterisi olmuştu. 1936 yılında Mimar Sedat Hakkı Eldem tarafından hazırlanan plana göre yapılan Termal Otel, 1984 yılında tartışmalı bir kararla yıkılırken, aslına uygun olarak yapılmak kaydıyla 2001 yılında dönemin MHP’li Sağlık Bakanı Osman Durmuş’un katılımıyla temeli atılmıştı. Dış görünüşü eski halini muhafaza edecek şekilde çizilen ve projeye uygun yapılan Termal otel’in yapım çalışmaları 10.yılına girerken, Termal Otelin ne zaman açılacağı da zaten henüz belli değil.
Atatürk’e Hediye Edilen Eşyalar Bulunmalıdır
Aslına uygun olarak yapılan otelin demirbaş listesinde bulunan o dönemlerde Atatürk’ün de kullandığı eşyaları, otelin balo ve şeref salonunda bulunan dev avizelerin yanı sıra ünlü ressamlara ait yağlı boya tabloları, değerli vazoların nerede olduğu, kimler tarafından alındığı bilinmiyor. Oysa yıkılan Termal Otel’de Atatürk’ün özel bir odası, eşyaları ve yağlı boya tabloları vardı. Termal otel’de 1000 kişilik kokteyl, ve balo salonu, sauna, kür merkezi, 600 kişilik konferans salonu, rehabilite merkezi ve caz salonu da bulunuyordu. Ancak en önemlisi Atatürk’ün özel olarak seçip getirdiği yağlı boya tabloları vardı.
Tüm Yetkililere Soruyoruz?
Tarihi eserlerin yanı sıra, yine Atatürk’ün isteği üzerine Termal Otele getirilen ve her biri birer ton ağırlığında olan dev değerli taşlarla süslenmiş avizeler de bulunuyordu. Termal Otel o dönemler çağdaş ve yeni Cumhuriyetin bir vitriniydi adeta. Çünkü; Atatürk önemli devlet başkanlarını burada ağırlardı. Atatürk’ün büyük önem verdiği ve bizzat kendi elleriyle açılışının yaptığı Termal Otel’in 1984 yılında yıkıldığı gün Otel içersinde bulunan ve Atatürk tarafından getirilen özel eşyalar nerede olduğunu bir kez daha yetkililere soruyoruz?
Tarihi Eserler Bulunup Getirtilmeli
Termal Oteli'nin zemin katında bulunan ve özel olarak yapılan her biri yarım ton olan üç adet dev avize nerede? Tarihi değeri olan büyük Çin vazoları otel yıkılırken nereye gitmiştir? Atatürk’ün özel olarak getirttiği ünlü ressamların yaptığı yağlıboya tablolar nerededir?Atatürk’e ait özel eşyalar ve demirbaşlar listesi nasıl kaybolmuştur? Yıkılan Termal Otelin aslına uygun olarak yapılması, otelin aynısı olması demek değildir.Atatürk’ün buraya layık görüp getirttiği tüm eşyaların ve demirbaşların bulunarak Termal Otel açılmadan önce getirilmeli ve Otel gerçekten aslına uygun olarak olmalıdır.Çünkü, Termal Otel’ini “ Atatürk Oteli” yapan unsurlar o günün havası, ruhu, atmosferini yakalamakla mümkündür. O Nedenle; Biz Yalovalılar, Termal’de 4 duvardan oluşan bir Otel değil, Termal Atatürk Otel’imizi istiyoruz..
Termal’de Yasalar Uygulanmalı
Büyük Önder Atatürk, sanki bugünleri görmüş gibi Termal’de yaşanabilecek bir talanın önüne geçilmesi için hayatını kaybetmeden kısa bir süre önce bir kanun hazırlanmasını ve Termal Kaplıcalarının yasalarla korunmasını istemiştir. T.C tarihinde ilk kez bir yerleşim yeri için 3653 sayılı kanun çıkartılarak Termal kaplıcaları Koruma altına alınmıştır. Atatürk’ün isteği üzerine çıkartılan 20 Maddelik 3653 Sayılı Kanun TBMM’nde 26/6/1939 tarihinde kabul edilmiş ve 4/7/1939 tarihinde de resmi gazetede de yayınlanarak yürürlüğü girmiştir. 3653 Sayılı Yasanın 20 Maddesiyle Koruma Altına alınan yasanın 13. Maddesi Şöyle: “ Yalova Kaplıcaları İşletme Dairesine Ait Mallar, Eserler Devlet Malıdır. Bunları Çalanlar, İhtilas Edenler Veya Ne Surette Olursda Olsun Suistimal Edenler, Devlet Malları Hakkında İkna Olunan Bu Gibi Suçlara Müretteb Cezaları Tabidir.”
Yasa bu kadar açık. Yalova Halkı olarak yıkılan Termal Otel’e ait demirbaş listesinin bulunup, eşyaların yıkıldığı günkü yerlerine konulmasını istiyor ve Termal Otel'in gerçek anlamda aslına uygun bir şekilde faaliyete geçmesini istiyoruz
0 Yorum