Yalova Bunu Hak Etmemişti!
yalova
Şimdi sizleri geçmişe götürmek ve bugünlerde Yalova’nın kanayan bir yarasını bir kez daha deşmek istiyorum. Yalova’da uzun bir süredir, SSK ve Devlet hastanesinin birleşmesinden sonra merkezdeki hastanenin kaldırılması sonrasında yaşanan sorunlar tartışılıyor. Ve artık bu sorunlar kamuoyu tarafından değil, bizzat hastaneyi yöneten sağlık çalışanları tarafından da açık bir şekilde dile getiriliyor. İşte bu yazımda sağlık alanında Yalova’nın nereden nereye geldiğini ya da daha açık bir ifadeyle getirildiğini sizlere anlatmak istiyorum.
Yıl 1976: Yalova’nın 30 Yıl Öncesi…
Bundan tam 30 yıl önce yani 1976 yılında Yalova’nın toplam nüfusu 60 bin civarındaydı. Ve bu yıllar ilk kez işçilik ve SSK ile tanıştığım yıllardı. O dönemler, Yalova’da fabrikalar yeni kurulmuş, SSK’lı işçilerin sayısında da önemli artışlar baş göstermişti. Yalovalılar, o yıllarda merkezdeki Devlet Hastanesi ve SSK’lıların poliklinik hizmetlerinden faydalanıyor ve buradan da Bursa veya Göztepe SSK Hastanelerine sevk ediliyordu. Emekliler kenti unvanının geçerli olduğu o yıllarda, Yalova’da yaşayan yada tatile gelen SSK emeklileri ile birlikte SSK’lı işçiler önemli sağlık ve poliklinik sorunu yaşıyorlardı. İşte o yıllarda Yalova’nın en önemli sorunlarından biri sağlık ve poliklinik sorunu yer alıyordu.
Yıl 1986: Yalova’nın 20 Yıl Öncesi
Bundan tam 20 yıl önce yani 1986 yılında, Yalova’nın toplam nüfusu 100 bine yaklaşmıştı. Yalova’daki fabrikalar üretim kapasitesini arttırmış, SSK’lı işçilerin sayısı yükselmişti. Yalova’da o yıllarda merkezdeki Devlet Hastanesi ve SSK’lıların Yalı caddesinde bulunun SSK dispanserinden poliklinik hizmetlerinden faydalanıyordu. O yıllarda Sağlık sorunu o kadar fazla yoğunlaşmıştı ki, ilçedeki tüm politikacılar, seçim programlarına Yalova’da SSK Hastanesinin yapılması için açıklamalar ve girişimlerde bulunuyordu. Ben o yıllarda Yalova’da bir elin parmakları kadar az olan gazetecilerden biri olduğum için bu tür açıklamalar doğrudan bana ulaşıyordu.
Yalova’da bir SSK Hastanesi kurulması için tüm siyasi partiler arasında bir konsensüs sağlanmıştı. İşte o yıllarda geniş kapsamlı bir imza kampanyası açılmıştı. İlk imzayı atanlardan biri de bendim. Yalova’da neden SSK Hastanesinin gerekli olduğu imza kampanyası metninde açıkça vurgulanmıştı. Bu imza kampanyasının bitiminde dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren Yalova’ya gelmiş ve SSK Hastanesi talebi bizzat Yalova’daki seçilmiş ve atanmışlar tarafından bildirilmişti. Bu olaya bire bir tanık olduğum ve o dönemleri haberleştirdiğim için tüm bunlar halen kayıt altındadır.
Kenan Evren Yalova’nın bu talebini yerinde bulmuş, Yalovalılara hak vermişti. Ancak sonrasında hiçbir gelişme yaşanmamıştı. Kenan Evren’in arkasından kampanyalar devam etmiş, ancak bir sonuç alınamamıştı. Sonrasındaki yıllar Kamuoyunun önemli bir baskısı haline gelmişti. O yıllarda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı İmren Aykut Yalova’ya geldiğinde konu yine SSK hastanesi olmuştu. Açılan bir başka imza kampanyasında toplanan imzalarla birlikte, İmren Aykut’la o günlerde bizzat Termal Çamlık Otel’in lobisinde Gazeteci ağabeyim Hikmet Yurdagül ile birlikte baş başa görüşme yapıp, Yalova’da SSK hastanesinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha raporlarla vurgulamıştık. O görüşmemizde Bakan İmren Aykut, Hikmet Yurdagül ve bana bizzat SSK Hastanesi kurulması için elinden gelen her şeyin yapılacağını orada söz vermişti. İşte o yıllarda Yalova’nın en önemli sorunlarından biri sağlık ve poliklinik sorunu yer alıyordu.
Yıl 1996: Yalova’nın 10 Yıl Öncesi
Bundan tam 10 yıl önce yani 1996 yılında, Yalova genç bir il olmuştu. Yalova’nın toplam nüfusu 135 bine yaklaşmıştı. SSK’lı işçiler ve emekliler halen Yalı Caddesi üzerinde bulunan SSK dispanserinden hizmet almaya devam ediyor, kuyruklar Yalı caddesi kaldırımlarına kadar taşıyordu. Yalova merkezdeki hastane de yatak kapasitesini 100’e çıkarmıştı. O yıllarda artık devleti yönetenler de Yalova’da bir SSK hastanesinin varlığını kabul etmişler ancak, söylemler bir türlü eyleme dönüşmemişti. İşte o yıllarda Yalova’nın en önemli sorunlarından biri sağlık ve poliklinik sorunu yer alıyordu.
Yıl 2001: Yalova’nın 5 Yıl Öncesi
Bundan tam 5 yıl önce yani 2001 yılında, Yalova’nın toplam nüfusu 150 bini aşmıştı. Yaşadığımız yüzyılın felaketinden sonra Yalova Milletvekili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan’ın girişimleri ve katkıları ile 100 yataklı Yalova Merkezdeki Hastanenin karşısına 50 yataklı Prefabrik SSK hastanesinin kurulmasından sonraki yıllarda da 6 Temmuz 2002 tarihinde 305 yataklı SSK Yalova Yaşar Okuyan Bölge Hastanesi’nin açılışı yapıldı.
30 yıldan beri Yalova’nın kanayan sağlık sorunu nihayet artık giderilmiş, randevulu sistem ve yaşlılar, engelli SSK’lılar için ayrıcalıklı bir uygulama başlatılmıştı. Türkiye’nin en modern, en rahat, hekim ve insan haklarına saygılı Bölge hastanesinde kadrolu ve sözleşmeli toplam 433 sağlık personeli görev yapıyordu. Ancak, Okuyan’ın Bakanlıktan istifa etmesinden sonra, Nejat Arseven döneminde SSK Yalova Yaşar Okuyan Bölge Hastanesi’nin tabelasından “Bölge” kelimesi çıkartılarak Hastane olarak hizmet vermeye başladı. Sonrasında ise, Maliye Bakanlığı’ndan gerekli kadro verilmediği için Türkiye’nin en modern Bölge Hastanesi, önce Hastaneye sonra da Dispanser statüsüne sokuldu. Devasa büyüklükteki yaklaşık 15 trilyona mal olan hastane, dispanser statüsünde sokulunca ilk etapta 168 sözleşmeli sağlık personelinin sonra da diğerlerin buradan tayini çıkartıldı. Ve sonra da personelin ardından Dispanser statüsüne sokulan Türkiye’nin en modern hastanesinin içi boşaltılmış oldu.
Yıl 2006: Günümüz Yalova’sı...
Bugün yani 2006 yılında Yalova’nın toplam nüfusu 220 bini aşmış durumda. 5 yıl önce Yalova’da 3 yataklı hastane var iken, şimdi günümüz Yalova’sında sadece 1 adet, Yalova dışında Devlet hastanesi bulunmaktadır. Adı sevk hastanesine çıkan devlet hastanesinin icra kıskacı altında olduğu bilinen bir gerçek. Bırakın hastaları, Hastanede görev yapan sağlık çalışanları ve hatta Hastanenin Başhekimi bile gelinen noktada feryat etmektedir. Başhekim feryat ederken, bizler ne yazık ki susuyoruz? Ve Yalova’daki sağlık sorunun bu hale gelmesinde önemli bir paya sahip olanlar, yarın hastane koridorlarında çığlık attığında seslerinin kimsenin duymayacağını özellikle belirtmek istiyorum.
Sonuç olarak;
Şimdi bu yazımla kendi kendimle hesaplaşıyorum. Boşuna mı yıllardır verdik bu mücadeleyi, boşuna mı imza topladık Yalova sokaklarında. Boşuna mı bağırdık Yıllarca “Sağlıktan Tasarruf Olmaz diye... Boşuna mı istedik yıllarca bir SSK hastanesini…
Şimdi de size soruyorum?
Lütfen yazının başına dönün. Yalova’nın ne farkı var yıllar öncesinden…
Bırakın kazanımlarımızı elimizdekini de kaybettik…
Şimdi söyleyin lütfen! Yalova bunu hak etti mi?
0 Yorum