Yalova Gazeteciler Derneği Üzerine
yalova
17 Ağustos 1999 Depremi sonrasında yaşanan gelişmeler örgütlü toplumun ne kadar önemli olduğunu da ortaya çıkarmıştı. Yalova’da kendi sektörümüzde örgütlenmenin olamayışının eksikliğini uzun yıllardır yaşamıştım. Yalova’da Depremzedeler bile örgütlenerek Yalova Dep-Der’i kurduğunda neden basın mensupları bir çatı altında toplanmasın diye hep bu olayı sorgulamıştık. Yalova’da Kitle İletişim araçlarının az sayıda olması, mevcut basın yayın organlarında uyumun sağlanamaması bu örgütlenmenin o güne kadar hayata geçmemesine de neden olmuştu. Genç Meslektaşlarımdan sürekli olarak bana sorulan bir soru “Faruk Abi Her Şeyi Araştırıyor Yazıyorsun da Gazeteciler Derneğinin Nasıl Ve Hangi Şartlarda Kurulduğunu, Neden Etkisiz Kaldığını Yazmıyorsun” şeklindeki serzenişleri ve yeni Gazeteciler Derneğinin aldıkları kararlar, yaptıkları ziyaretler beni bu 10 yıllık kısa serüveni yazmama yöneltti.
Yalova Gazeteciler Derneği Kurucular Kurulu Oluşuyor?
Yalova Gazeteciler Derneğinin Kurulması için ilk adımı da 10 Ocak 2000 yılında atmıştık. İlk etapta, Ben, Burhan Kazmalı, Kenan Zengin, Ferdi Karaduman, Feyzullah Aydın, Hasan Basri Yalgın, bir araya gelerek ilk toplantılarımızı gerçekleştirdik. Sonraki toplantılara da Mehmet Cantözün’ü davet ettik. 7 Kişi olmuştuk. Aramızda yerel ve Ulusal Basının Yalova Temsilcilerinden oluşan bir kurucular kurulu oluşturduk. Dönemin Haberci ve Sabah Gazetesi Muhabiri Burhan Kazmalı, Yalova Gazetesinden Kenan Zengin, Yalova Son Nokta Gazetesinden Hasan Basri Yalgın, Yalova Kolleksiyon Dergisinden Ferdi Karaduman, Akşam Gazetesi Yalova Temsilcisi Mehmet Cantözün ve Çevre Gazetesinden Feyzullah Aydın olmak üzere Cumhuriyet Gazetesi Yalova İl Temsilcisi olarak bir kurul oluşturduk.
Kapsamlı Birliktelik İçin İlk Adım atıldı
7 Kişilik kurucular kurulunun sayısını arttırmak için, de girişimlerde bulunduk.Bizlere ağabeylik ve dernek başkanlığı yapacak olan İlk isim olarak aramızda en büyük ve en kıdemli gazeteci büyüğümüz Hikmet Yurdagül’e bu öneriyi götürdük. Bu öneriyi aynı günlerde kurucular kurulunda yer alması için Yalova Gazetesi Sahibi Hayri Tezcan ve DHA temsilcisi Turgay Gözderililer'e de götürdük. Ancak, Kurucular kurulunda isimler konusunda sorunlar yaşanınca, bu sorunu çözmek için günlerce uğraşmamıza karşın sonuç alamadık..
Tüzük ve İlkeler Belirleniyor…
Tüzüğümüzü hazırladıktan sonra, kurucular kurulu arasında başkan belirlenmesi için bir oylama yapılacaktı. Herkes, bir isim yazarak kimi başkan görmek istiyorsa en fazla oy alan kişi başkan olacaktı. Oylama sonrasında, Faruk Kırtay ve Mehmet Cantözün’ün eşit oy aldığı açıklandı. Ben, Başkanlığı benden büyük olan Mehmet Cantözün lehine çekildim. Başkan Yardımcısı göreviyle bu görevi yürütmeye çalıştım. 2000 Mart Ayı içinde ilkelerimiz ve Tüzük çalışmalarımızı tamamladıktan sonra 7 Kişilik kurucular kurulunun listesini Yalova Valiliği Dernekler masasına teslim ettik Mart 2000 tarihinde de düzenlediğimiz bir kokteyl ile Yalova Gazeteciler Derneğini resmen açılışını yaptık. Derneği kurarken özellikle benimsediğimiz bir konu vardı. Dernek bünyesinde Yalova’da bu sektörden geçimini sağlayan basın mensuplarını bir çatı altında toplamaktı. Kısaca amaç: Nicellik değil Nitelikli olmaktı.
Nicellik Tercih Edilip, Nitelik Göz Ardı Edilince..
Yalova Gazeteciler derneğini kurarken, dernek kurucular kurulu olarak sadece Yalova valiliğini ziyaret etmiştik. Özellikle kurum ve kuruluşları Belediye Başkanlarını ziyaret edilmemesi yönündeki önerilerim arkadaşlarımın arasında kabul görmüştü. Ve nitekim de dernek yeni kurulmuş olmasına karşın tek resmi ziyaretini Yalova Valisine yapmıştır. Bu Kararı alırken, Gazeteciler Derneğinin Belediye ve resmi kurumlara yapacağı ziyaretlerin farklı bir şekilde değerlendirileceği öngörülmüştü. Gazeteciler Derneğinin çeşitli kurum ve kuruluşlara yönelik yapacağı ziyaretler, bir baskı unsuru olmaması kabul görmüştü. Kurduğumuz Derneğin bir tehdit unsuru değil, Demokratik bir meslek örgütü olarak değerlendirilmesi için bu yönde kararlar almıştık.
Dernek Amacının Dışına Yönelince…
Ancak üzülerek ifade etmeliyim ki, dernek kurulduktan bir süre sonra, amacının dışında faaliyet göstermeye başlamıştı. Yalova Gazeteciler Derneğine, Yalova dışından muhabirler, gazeteciler üye yapılmaya başlandı. Bursa ve Kocaeli Bölgesinde görev yapan kişilerin derneğe üye olması benim ve bir iki arkadaşımın tepkilerine neden olmuştu. Tüm bunlarla birlikte dernek yönetimin çoğunluğa bakılmaksızın karar alması, Bazı dernek yöneticisi arkadaşların bu sıfatlarını kullanarak bazı girişimlerde bulunması kabul edilebilir bir durum değildi. Derneğin kendi bünyesinde Gazete çıkarması ise hoşgörüyle karşılanacak bir durum değildi. Dernek bünyesinde dernek tarafından Gazete çıkartılması, çeşitli kurum ve kuruluşlardan reklâm talep edilmesi, katkı istenmesi ise bağımsız meslek örgütlenmesi açısından da kabul edilemezdi. Üstelik, Yalova’da yaşam mücadelesi veren diğer basın yayın organlarına karşı da yapılan bir saygısızlık olarak bu girişim yorumlanmıştı. Bir başka örnek ise; Dernek Başkan yardımcısı sıfatı taşımama rağmen benim bilgimin dışında Yalova Gazeteciler Derneğine Yaşar Okuyan’ın Onursal Başkan olarak getirilmesi kararı, benim açımdan bardağı taşıran son damla olmuştu.
Dernekten İstifalar Başlıyor…
Yaptığmız tüm uyarılara karşın yanlıştan vazgeçilmemesi üzerine, Yalova Gazetesinde güncel yazılar yazdığım Ters Köşe’den bu olumsuzlukları Yalova Kamuoyuna anlatarak Dernekle ilişkimi kestiğimi ifade ettim. Bir süre sonra da bana destek veren üye ve yönetici arkadaşlarımda dernekten istifa etmeye başladı. Kurucular Kurulundan ayrılmamdan sonra, Ferdi Karaduman, Burhan Kazmalı’da istifa ettiler. O yıllarda Hasan Basri Yalgın’da vefat edince, Dernek Kurucular Kurulunda sadece Mehmet Cantözün ve Feyzullah Aydın kalmıştı. Dernek üyeleri ve kongre üyeleri de Yalova dışından oluşan yada gazeteciliği tartışılan kişilerden oluşan bir dernek ortada kalmış, adeta ölü doğmuştu…
Genç Gazetecilere Öğütler
Geçtiğimiz günlerde kağıt üstünde olan Yalova Gazeteciler Derneğinin genel kurulu yapılarak yeni yönetimler belirlendi. Yeni göreve gelen yönetici arkadaşlarımız, Yalova’da bizler bu Gazeteciler Derneğini Kurarken Yalova’da yoktular. Bu nedenle yaşadığımız sorunları bilemeyebilirler. Onların sorupta yanıt bulmakta zorluk çektiği konuları burada dile getirmeye çalıştım. Ancak, bu yazıyı kaleme almamda en önemli etken ise, 10 Ocak Gazeteciler Günü nedeniyle Yalova’daki bazı gazetelere ziyaret yapan Gazeteciler Derneğinin Başkanı Ayhan Polat ve arkadaşları Yalova’da dernek adına bir dergi çıkartacağını ifade etmesidir. Yalova Gazeteciler Derneği olarak dergi çıkartmaktaki amaçlarını ise Dernek Başkanı Ayhan Polat şöyle açıklamış: “Çıkartacağımız dergide Gazetecilerin sıkıntılarını ve sorunlarını kamuoyuna aktaracağız”
Kararınızı Yeniden Gözden Geçiriniz
Ben bunu anlamış değilim. Sevgili Ayhan Kardeşimin zaten haftalık olarak çıkardığı Manşet Gazetesi var. O nu da geç. Dernek yöneticisi Osman Oral’ın Haftalık olarak çıkarttığı “Atakent" Gazetesi var. Dernek Denetim Kurul Üyesi Feyzullah Aydın’ın çıkardığı Haftalık “ Çevre"Gazetesi var. 5 Kişilik yönetimde 3 tane haftalık gazete çıkartan bir ekip varken, Gazetecilerin sorunlarını dile getirmek için yeni bir yayın organı çıkartmanın ne gereği var..? Kendilerinize ait bu yayın organlarında gazetecilerin sorunlarını anlatacak hiç mi yer kalmıyor? Ben bu konuda “Şimdilik” iyimser düşünüyorum. Umarım bu yanlıştan dönersiniz.
0 Yorum