Yalova Küçüktü, İnsanları Büyüktü
Yalova Küçüktü, İnsanları Büyüktü
Yalova Küçüktü, İnsanları Büyüktü
29 Kasım 2020 Pazar 16:07:23
Bu köşe yazımda sizleri bir zamanların düşler kasabası olan Yalova’ya götüreceğim. Götürmekle de kalmayıp o yılları bizzat izleyerek de göreceksiniz. İşte o yıllarda, şehir eşkıyaları sokaklarda nara atmaya cesaret edemezdi. Yalova küçük bir kasaba olsa da, kent kültürüyle yoğrulmuştu insanlarımız. Yalova’nın çevresinden, köylerinden gelen aileler, en temiz elbiselerini giyerek Yalova sahiline iner, Bekir’in Gazinosunda bir yorgunluk çayı içer, en güzel şarkıları da mutlak Akasya park yada Golden Man’de dinlerdi. Yalova iskelesine o yıllarda Paşabahce ve Fenerbahce Vapuru yanaşır, hırsızlar, namussuzlar, eşkıyalar yanaşamazdı bizim buralara.…
Düşler Kasabasından Günümüze...
1960’lı yıllarda Yalova bereketli topraklarıyla, tertemiz deniziyle, yazlık sinemalarıyla öne çıkmıştı. Yalova o yıllarda, Tarım, Turizm ve Kültür kentiydi.. Bir başka ifadeyle bir düşler kasabasıydı. Henüz Bodrum ve Marmaris’te turizm gelişmemişken Yalova adı ülke genelinde duyulur, İstanbullular ve Ankaralılar Yalova’da bahçeli yazlık evler yapardı. Yeşilçam en önemli filmlerini Yalova’da çekerdi. Gala gecelerini de Yalova’da yapar, Türkiye’nin en önemli sanatçıları Yalova’daki gazinolarda sahne alırdı.Sonraki yıllarda sanayinin gelişmesiyle birlikte, önce ekmeğimiz bozuldu. Sonra da mavi denizimizin renkleri kayboldu. Ve sonrasında bereketli topraklarımız taş ocaklarıyla birlikte ellerimizden kaydı. Şimdi ise Karma OSB ile elimizde kalan son yeşil alanlar, bereketli tarım arazilerimizde elden gidecek. Bugünün Yalova’sına iyi bakın. Çünkü bu günleri de çok arayacaksınız, tıpkı bizlerin o eski Yalova’yı aradığımız gibi…
Yalova Küçüktü Ama İnsanları Çok Büyüktü…
1960'lı yıllarda Yalova, o yıllarda küçük bir kasaba olmasına karşın, Türkiye'nin en hareketli şehir merkezlerinden biri olmasıyla tanınıyordu. Yeşilçam filmlerinin de adeta birer platosuydu. Türkiye’nin en seçkin sanatçıları Yalova’ya gelir, Türkiye’nin en güzel filmlerini Yalova’da çevirirdi. Yalova'nın tertemiz doğası ve insanların varlığı, Yalova ve köylerinde, özellikle Termal Kaplıcaları birçok film yönetmeninin ilham kaynağı olmuştur. Yeşilçam filmlerinin önemli bölümleri de Yalova’da çekilir, o yıllarda Yalova’da bulunan 9 ayrı sinemada gala geceleri de yapılırdı.
Yalova’nın Her Mahallesinde Bir Sinema…
Yalova’nın nüfusu 20 bin olmasına karşın, Yalova’nın tüm mahallelerinde birer sinema bulunurdu. Yalova küçük bir kasabayken 6'si yazlık olmak üzere toplam 9 sinemamız vardı. Karamürsel Caddesi şimdiki İstanbul Caddesi üzerinde Melek Sineması, Banu Sineması ve Aydın Sineması bulunurdu. Öğretmen Yusuf Ziya İlköğretim okulunu geçince Yasemin sokakta Kervan sineması, Eski Bursa Caddesinde Merakuyu camii karşısında Özen Sineması, şimdiki özel Uzmanlar Hastanesinin bulunduğu yerde ise Park Sineması olmak üzere toplam 6 yazlık sinema bulunurdu. Kışlık sinema olarak da, Cumhuriyet caddesi üzerinde Ergün Sineması, Aydın Sineması ve Venüs sineması olmak üzere toplam 9 Sinema bulunurdu.
Yalova, Yeşilçam’ın Bahçesiydi...
Yalova’nın İstanbul’a yakın olması, doğal dokusu ve güzellikleri, tarihi yapısı ve her şeyden önemlisi Yalova insanının cana yakın olması nedeniyle Yalova, Yeşilçam’ın bir film platosu haline getirmişti. Yeşilçamın en önemli yapıtlarının bir bölümü Yalova, Çınarcık, Termal Kaplıcalarında ve köylerinde çekilmiştir. Yalova’da ayrıca 9 ayrı sinema salonu olması da gala gecelerinin en önemli mekanlarından biri olmuştur. Yalova ve köylerinde çekilen filmlerin gala gecelerine film oyuncuları da katılar Yalovalılarla birlikte çevirdikleri filmleri birlikte seyrederlerdi. www.farkyalovada.com olarak sizlerinde bildiği gibi Yalova'da çekilen önemli Yeşilçam filmlerini sitemizin video galerisine yükledik. Yalova Filmlerini izlemek için buraya tıklayabilirsiniz.
Yalovalı Sinemacı Ali Film Yapımcısı Oluyor…
Yeşilçam filmlerinin Yalova’da çekilmesi üzerine Yalova’da yazlık ve kışlık iki ayrı sinema salonu bulunan Ali Özen’de yapımcı- oyuncu olarak Yeşilçama katkı vermiştir. İlk olarak Yalova’da 1968 yılında Talihsiz Meryem filmini çeken Ali Özen (fotoğrafta en arkada 3.kişi) 1969 yılında ise bütçesini geniş tutarak “Cesur Kabadayı” filminin tamamını Yalova’da çekmiştir. Filmde İzzet Günay, Fatma Karanfil, Hayati Hamzaoğlu, Gülgün Erdem ve Ali Özen ile dönemin oyuncuları rol alıyor.
Yalovalılar Filmde Önemli Roller Alıyor...
Bu filmi bizler için önemli kılan ise, filmde Yalovalıların oynaması ve Yalova'da o dönemin bereketli tarım topraklarının ne kadar geniş olduğunu görmemizdir. Venüs ve Özen sinemalarının sahibi Ali Özen, filmi daha ucuza çekmek için Yalovalılardan faydalanmıştır. Dönemin Yalovalılarından Berduş, Cesi, Çerkez Nail gibi isimlerin yanında o dönemin Yalova esnafları da filmde rol aldığı gibi, köylülerde film içinde önemli pozisyonda görülmekte. Yalova merkez ve köylerinde çekilen film Amerikan kovboylarının kötü bir kopyası da olsa, 1960’ların Yalova’sını ve Yalova köylerini o günkü halini görmek için önemli bir fırsat olabilir sizler için...
0 Yorum