Yalova Milletvekillerine Çağrı..
Yalova İl Genel Meclisinde ise Cumhuriyetin ilanından buyana tek bir kadın meclis üyesi seçilecek listelerde yer alamadı ve seçilemedi. Oysa; Gacık Köyü Muhtarı Meliha Manço’nun 1932 Yılında Atatürk tarafından Türkiye’nin ilk Kadın Muhtarı olmasının ardından tam 92 yıl geçti.
Yalova’da Siyasi Partiler ve Kamuoyu Partilerin Belediye Başkan Adayları ve Belediye Meclis üyelerine odaklanırken, Yalova İl Genel Meclis Üyesi seçimleri de ikinci planda kalmış oldu. Yalova’da bütçesi büyük olup Yalova’nın tüm köylerine hizmet eden ve geleceğin Yalova’sını planlayan Yalova İl Genel Meclisi üyelelerin belirlenmesinde Siyasi Partiler Kadın adayları ikinci planda bırakmaya devam ediyorlar.
Yalova’da Neden Kadın İl Genel Meclis Üyesi Yok?
Cumhuriyet tarihinden bugüne kadar, Yalova İl Genel Meclisinde tek bir kadın dahi görev yapamadı. Oysa, 1932 Yılında Büyük Önder Atatürk, Türkiye’nin ilk kadın Muhtarı olan Meliha Manço’yu Gacık Köyüne Muhtar yaparken, kadınların yerel yönetimlerde başarılı olabileceğini öngörüyordu. 1932 yılından itibaren siyasi partiler; seçilebilecek yerden tek bir kadını dahi Yalova’da İl Genel Meclis Üyesi sıralamasına getirmediği için bugüne kadar, Yalova’da tek bir kadın dahi Yalova İl Genel Meclis Üyesi olamadı. Halen 18 İl Genel meclis üyesinin bulunduğu Yalova'da 2024 seçimlerinde bu sayı nufus artışı nedeniyle 20'ye çıkmıştır. 20 İl Genel meclis üyesinden 1 Kadın Aday partilere çok mu gelmektedir?
Kadın Seçilmişlerin Sayısı Giderek düşüyor...
Gacık Köyü Muhtarı Meliha Manço’nun 1932 Yılında Atatürk tarafından Türkiye’nin ilk Kadın Muhtarı olmasının ardından tam 92 yıl geçti. Bugün Yalova’da toplam 93 Muhtar görev yaparken bunlardan sadece 3 kadın muhtarımız bulunuyor. Oysa, 2014-2019 döneminde Kadın Muhtar sayımız 9 kişiydi. Belediye Meclislerine de baktığımızda da durum değişmiyor. Bugün Yalova il genelinde toplam 174 seçilmiş Meclis üyesinden sadece 13 kadın Meclis üyesi bulunmaktadır. Oysa 2014-2019 döneminde 18 Kadın Meclis üyesi görev yapıyordu. İl Genel Meclisinde ise Cumhuriyetin ilanından buyana tek bir kadın meclis üyesi seçilecek listelerde yer alamadı ve seçilemedi.
Yalova Milletvekillerine Açık Çağrı...
Buradan Ak Parti Yalova milletvekili Ahmet Büyükgümüş’e, Meliha Akyol’a ve CHP Milletvekili Tahsin Becan’a açık çağrıda bulunuyorum. Cumhuriyetimizin 100. Yılında Yalova’da ilk yüzyıl içinde de olsa bir kadın İl Genel Meclis üyesini partilerinizden seçilebilecek yerlerden aday gösterin ve Yalova’nın ilklerini de sizlerin döneminde yaşanmış olsun. Türkiye’nin ilk Kadın Muhtarı, Türkiye’nin 2. Kadın Valisinin olduğu Yalova’da, halen bir kadın Valimiz Dr. Hülya Kaya Yalova’da görev yapmaktadır. Yalova’nın neden bir kadın İl Genel Meclis Üyesi ve hatta Neden bir Kadın İl Genel Meclis Başkanı olmasın. ?
Meclislerde Kadın Yok ...
Yalova'da 14 ayrı Belediyede 157 meclis üyesi, 18 İl Genel Meclis üyesi olmak üzere toplam 175 seçilmiş meclis üyesi, 14 Belediye başkanı da olmak üzere toplamda 189 seçilmiş olmasına karşın, bu sayıdan sadece 14’ü kadındır. Yalova’da 14 ayrı belediyede toplam 14 kadın meclis üyesinin bulunması, kadınlar açısından olumsuz bir tablo olarak görülse de: kadınlar ise bu tablodan pek rahatsız olmadıkları ve her seçimde en fazla efor sarfeden gece gündüz çalışan kesim olmuştur. Yukarıdaki tabloda görüldüğü gibi; yerel yönetimlerde kadının adı hasır altı edilmiş ve adeta yaşamdan dışlandırılmıştır. Ne yazik ki, Kadınlar genellikle erkek siyasetçilerin peşinden koşar adımlarla giderek erkek siyasetçileri desteklemiş ve emrine girmiştir. Karşılığında ise, Cumhuriyetin kurulmasından bugüne kadar Yalova’da İl Genel Meclisinde tek bir kadın meclis üyesi seçilmemiştir...
Türkiye'nin İlk Kadın Muhtarı Meliha Manço'nın Hikayesi için TIKLAYIN
1 Yorum
Murat üstel
19.12.2023 23:57:42
Çok doğru bir tespit. İnşallah bu seçimlerde partiler kadınlarımıza biraz daha fazla kontenjan ayırırlar