Yalova’nın Osmanlı Sınavı
yalova
Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil İnalcık, ilk kez 1993 yılında yayınladığı tebliğle Osmanlı Beyliği'nin devlet statüsünü 1302 yılında Altınova ilçesi Hersek’de Bizans'a karşı yaptığı Bafeus (Koyunhisar) Savaşı'yla kazandığını açıklamıştı. İnalcık Hoca’nın 1993 Yılındaki bu açıklamalarını ne Kocaeli Üniversitesi ne Kocaeli Büyükşehir Belediyesi nede o yıllarda Kocaeli’ne bağlı Altınova Belediyesi bu tartışmayı gündeme getirmediği gibi, bu konuyla ilgili olarak herhangi bir çalışma da başlatmamış ve tartışmaları ciddiye almamıştı.
Yakup Koçal, 2003 Yılında İnalcık Hoca’yı Yalova’ya Davet Edince…
İnalcık Hoca’nın ilk kez 1993 yılında ortaya attığı iddialardan iki yıl sonra, Osmanlı’nın kurulduğu öne sürülen Altınova ilçesiyle birlikte Hersek Köyünün 1995 Yılında Yalova’ya bağlanmasının ardından bu konu da unutulup gitmişti. Ne zaman ki Yakup Koçal’ın Yalova Belediye Başkanlığını kazanmasıyla birlikte bu konu 10 yıl sonra 2003 yılında yeniden gündeme geldi. Belediye Başkanı Yakup Koçal’ın İnalcık Hoca’yı Yalova’ya davet ederek sempozyum da konuşturması ve İnalcık Hocanın bu konuşmalarını ulusal basına taşımamızın ardından 1302 Osmanlı Yalova İddiaları, 1993 yılından 10 yıl sonra bu kez 2003 yılında bir kez daha gündeme geliyordu.
İnalcık Hoca 2003 Yılında Yalova’da Ne Demişti?
21 Ağustos 2003 Günü Yalova Belediyesi Konferans Salonu'nda düzenlenen konferansta konuşan Prof. İnalcık’ın açıklamaları yerel ve ulusal basında şöyle yer almıştı. “Yalova Milletvekilleri Muharrem İnce, Şükrü Önder, Vali Yardımcısı İsmail Gündüz ve Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal'ın yanı sıra çok sayıda davetlinin dinlediği konferansta İnalcık, Osmanlı Devleti'nin iddia edildiği gibi 1299 yılında Söğüt'te değil, Yalova'nın Hersek Köyü'nün Çobankale mevkiinde 1302 yılında kurulduğunu öne sürdü. İnalcık Hoca konuşmasını şöyle sürdürdü. “Burada size bir de teklifte bulunmak istiyorum. Osmanlı'nın kuruluş yeri olan Hersek'in Çobankale mevkiine Osman Gazi'ye yakışır bir heykel dikin ve Osmanlı'nın kuruluşunu burada kutlayın” ( Bakınız Google 21 Ağustos 2003 ) İnalcık Hoca’nın bu talebi bugün karşılanıyor. Ancak Altınova’da değil Yalova iskele Meydanında.
Koçal, 2004 Seçimlerini Kaybedince Bu Konu da Unutulmuştu …
İnalcık Hoca’nın 2003 Yılı Ağustos ayında gerçekleştirdiği sempozyumla birlikte Osmanlı’nın yalova’da kurulduğu yönündeki iddialar cılızda olsa Yalova’da konuşulmaya başlanmış hatta o yıllarda yine aynı şekilde ulusal basında da bu konu haber olmuştu. İnalcık’ın bu konuşmasının ardından Koçal, 2004 Temmuz ayında 1302 Yalova Osmanlı Kuruluş etkinliklerin ilkini bir zyıl sonra gerçekleştireceklerini ifade etmişti. Ancak, 2004 yılında Koçal’ın yerel seçimleri kaybetmesinin ardından Yalova’da 5 yıl süreyle Osmanlı’nın Yalova’da kurulduğuna ilişkin iddialar hiç tartışılmadı ve unutulup gitti.
Koçal Seçimleri Kazanınca 5 Yıl Sonra Osmanlı Gündemde…
Ne zamanki 5 Yıl sonra Koçal, 2009 seçimlerini kazandıktan sonra İnalcık Hoca’yla yeniden temasa geçerek, İnalcık Hoca’nın 1993 yılında ilk ortaya attığı iddiaları 16 yıl sonra 27 Temmuz 2009 tarihinde bir kez daha düzenlediği sempozyum da dile getirdi. Koçal, bu kez hazırlıklı ve donanımlıydı. Önce Yalova Belediye Meclisine bu konuyu gündeme alarak Osmanlı’nın Yalova’da kurulduğu yönündeki iddiaları belediyle meclisi olarak desteklenmesi yönünde oybirliği ile karar çıkarttı. Ardından,Yalova Halil İnalcık Osmanlı Tarihi Araştırmaları Enstitüsü Derneği kuruldu ve Bu derneğe belediyeler tarafından katkı sağlanması için bütçe oluşturuldu. Şimdi oluşturulan bu bütçeyle Koçal, İnalcık Hocayla birlikte ezber bozuyor. Şimdi bugünlerde Osmanlı’nın Yalova’da kurulduğu yönündeki iddialar çeşitli bilim adamların katılımıyla yeniden masaya yatırılacak. 2012 Yılında ise Yalova’da bir Osmanlı Olimpiyatları düzenlenecek.
Yalova’da Ayrı Altınova’da Ayrı Kutlanan Osmanlı Etkinlikleri
Osmanlı’nın Yalova’da kurulduğu yönündeki iddialar Yalova Belediyesi ile Altınova Belediyesinin arasını açmış durumda..Şimdi 27 Temmuz’da aynı tarihlerde iki ayrı yerleşim yerinde Osmanlı Etkinlikleri ve sempozyumları gerçekleşiyor. Ancak bir gerçek var ki, Osmanlı, Yalova ve Altınova Belediyesinin arasını açmış ve yeni bir tartışma konusunu da beraberinde getirmiştir. Şu bir gerçek ki, halen günümüzde Osmanlı denilince akıllara Söğüt ve Bilecik gelecektir. Ancak, Yalova denilince, Atatürk ve Cumhuriyetin Kurumsallaşması akıllara gelmektedir. Türk Tarih Kurumu ve Türkiye’nin resmi tarihi de bu gerçeği kabul etmektedir. Osmanlı’nın nerede kurulduğuna ilişkin harcadığımız enerjinin küçük bir bölümünü, Yerel yöneticilerimizle, Üniversitelilerimizle, bilim insanlarımızla, “Cumhuriyet Atatürk ve Yalova” araştırmasına versek, bilinmeyen gerçekleri gün ışığına çıkarmış olsak, Yalova, ulusal ve uluslararası düzeyde bir başka değer olacaktır.
0 Yorum