Yalova’nın Şen Çocukları...
Yalova’nın Şen Çocukları...
18 Ocak 2010 Pazartesi 00:00:00

Yarım asırdan önceydi Takvimler 1950’li yılların başını gösteriyordu. Yalova’da kepenkli dükkânların olmadığı, sıra sıra dizilmiş tek katlı bahçeli evlerin çoğunlukta olduğu şirin bir kasabaydı Yalova. Kapılarının sürekli açık kaldığı, hırsızlık ve kavgaların yaşanmadığı bir rüya kasabasıydı Yalova.
Evlerin salonlarını ve balkonlarını süsleyen çiçeklerin solmaması için, evinden birkaç günlüğüne ayrılmak zorunda kalanların anahtarını komşusuna çekinmeden vererek gittikleri bir deniz kasabasıydı Yalova. Dostluk, Yardımlaşma, Paylaşma sanki Yalova ve halkı için söylenmiş bir kelimeydi.
Bir çoğu Dere Mahallesi olarak bilinen çayır sokakta yaşardı. Dere mahallesinden Yalova futbol sahasına gitmek için Tahtadan yapılmış asma köprü üzerinden geçerek, elma ve fındık bahçeleri içinden yürüyerek şimdiki stadyumun olduğu toprak saha da futbol oynarlardı.
Onlar, hep bu toprak yoldan yürüdüler.
Toprak sahalarda top koşturdular.
O yüzden hep bu topraklara bağlı kaldılar.

Yalova’nın Yarım Asırlık Tarihi..
Küçük bir yazlık kasabası olduğundan o rüya kentinin insanlarının önemli bir bölümü de esnaflık yapardı. İşte bu esnaf çocuklarının o yıllarda tek eğlencesi de futboldu. Pazar günleri ise işyerleri kilitlenir o esnaf çocuklarının karşılaştığı takımları seyretmeye giderdi. Yalova’da 1950 yılında, Gençlikspor, Kayaspor, Coşkunspor, ve Gazipaşaspor bulunuyordu. O yıllarda bu takımlara Yalova’daki esnaf çocuklarının çoğunluğunu oluşturduğu bir grup bir araya gelerek kendi aralarında turnuvalar düzenliyorlar, futbol oynuyordu. Tek ortak tutkuları, dostluk ve kardeşlikti. Onlara önceleri "Şen Çocuklar" sıfatı yakıştırıldı. Şen Çocuklar, Yalova’da tek bir futbol sahası olduğundan, diğer takımların antrenmanları nedeniyle burada kendilerine yer bulmakta zorluk çekiyorlardı.

Şen Cocuklar Göz Dolduruyorlar
O nedenle, diğer takımların antrenmanlarını bitirmelerini bekliyor ya akşam karanlığında yada sabahın ilk ışıklarında bu sahada çalışma imkanı buluyorlardı. Yalova’nın Şen çocukları böylelikle kendilerine yakıştırılan bu unvanla 1950’li yılların ortasında Yalova Şenspor’u kurmuş oldular. Kısa bir süre içinde Yalova’nın Şen Çocukları kendilerinden övgüyle söz ettirmeye başladılar. Yalova’nın en eski takımlarından olan  Kayaspor ve Gençliksporda oynamaları için  teklifler almaya başlamışlardı.Yetenekli ve futbol aşığı gençlerin yarışma ve rekabet etme ihtiyaçları gündeme gelmişti. Kendi ayakları üzerinde durmaya ve turnuvalarda artık şampiyonluk kupalarını kaldırmaya sanki and içmişlerdi.

Topraktan Yükselen Çınar: Yalova Esnafspor
Uzun yıllar Şenspor formalarıyla toprak sahada ter döktüler. Bir sabah 1960 ihtilali ile yataklarından uyandılar. Yalova’nın Şen çocukları büyümüş ve artık Şen Delikanlıları olmuştu. Sadece bedenen değil futbolları ve saygınlıkları da büyümüştür artık. Bu yıllara kadar karşılan tüm zorluklar hep birlikte aşılmış, olanaksızlıklara göğüs gerilmişti. Şenspor giderek gelişmiş ve büyümüştü. Şenspor artık kabuğunu kırmış ve geleceğe köprüler atmıştı. Önce klübün adı ve formalarının rengini değiştirmekle işe başlamışlardı. Artık gerçek bir takım olmaya karar verilmişti. Kulübün yöneticilerinden Kemali Silahtaroğlu, Fehmi Dinçer, Ali Özer ve İshak Üstün’ün gayretleri ve çabalarıyla Şenspor 1965 Yılında kurumsallaşmaya başladı..  Takımda oynayan çocukların çoğunun ailesinin Yalova’da esnaf oluşu ve kendilerinin de ailelerine yardımcı olma çabaları ve esnaflık yapması nedeniyle o gün takıma Esnafspor adı verildi.

Esnafspor’un Renkleri Nasıl Ortaya Çıktı.
Artık takımın adı Esnafspor du Ancak formalarının rengi konusunda bir anlaşma sağlanamadı. Her futbolcu ve yönetici tuttukları takımların forma renklerinden birisinin olmasını isteyince tartışmalar günlerce sürdü. Bu nedenle forma renkleri konusunda bir fikir birliği sağlanamamıştı. Renk konusunda Anlaştıkları tek renk Maviydi. Çünkü, şen çocuklar Yalova’nın deniz kenarında bulunan altın sarısı kumsallarında antreman yaptıkları için hepsi birer deniz tutkunuydu O nedenle Yalova’nın da simgesi olan Denizin Mavisi formalarında mutlaka bulanacaktı. İkinci renk konusu halen çözülmemişti. Esnafspor’un kurucusu Fehmi Dinçer’den gelen öneri Beyazdı. Çünkü Beyaz, dostluğun, kardeşliğin sembollerinden biriydi. Esnafspor, dostluk ve kardeşlik ortamından ortaya çıkmış bir takımdı. İşte Esnafspor’un rengi de böylelikle belirleniyordu:Mavi-Beyaz. Ancak sonraki günlerde ise Esnafspor’un varlığından rahatsız olan bazı kesimlerin ortaya attığı iddialar Fehmi Dinçer’e kabus dolu gecelerin yaşanmasına neden olmuştu. Çünkü, Mavi-Beyaz renklerinin Yunan bayrağını anımsattığı söylentileri Esnafspor’un kadrosunu üzmeye yetmişti. Sonraki yıllarda bu durum kabullenmeye başlanılmış ve Mavi-Beyaz  forma renkleriyle ortaya çıkacak olan bir efsanenin ilk adımları da atılmaya başlanmıştı.

45 yıl Önce Kurulan Esnaf Spor
Mavi-Beyaz formalarıyla Artık Yalova’da Kaymakamlık Kupalarına katılmaya hak kazanan ve geleceğe sağlam adımlarla yürümeye karar veren Esnafspor’un  adı tescil edilerek, takım olmaktan çıkıp 1965 tarihinde dernek statüsüne girerek resmen gayrıfedere bir bir klüp olmuştu. İşte o kurucuların isimleri şöyleydi:  İdris Gülcan, Fehmi Dinçer, Nazmi Yetişmiş, Fikret Kayer, Ekrem Ayaz, İbrahim Sevişler, Osman Özdek, Mehmet Yılmaz,Candaş Özcan, Kemali Silahtaroğlu, İshak Üstün,Ali Özer ve Turhan Tuncer.  Esnaf spor o yıllardan itibaren 1988 yılına kadar katıldığı Yalova Kaymakamlık kupasını defalarca kazandı.

Kaymakamlık Kupalarının Müdavimi
Bugüne kadar bir çok başarıya imza atan Esnafspor, 10 yıl üst üste Kaymakamlık kupasını kazanarak, bu süre içinde bir çok rekorlarda kırmış oldu. 38 maçlık karşılaşmada namaglûp bir şekilde şampiyon olarak dikkatleri üzerine çekmişti. Bu şampiyonlukların arasında ilginç olanı da vardır şüphesiz. 1971 yılında Çınarcıkspor’la Finale çıkan Esnafspor’un en önemli futbolcularından yoksun kalmıştı. Bunlardan biri de Geberik Mustafa Şener’dir. Mustafa Şener o yıllarda Balıkesir’de askerlik yapmakta ve Ordu Milli takımında oynamaktadır. Yalova’nın önde gelenleri devreye sokularak Mustafa’ya izin alırlar ve Yalova’ya getirirler. Ertesi günü de Final maçı oynanacaktır. Geberik Mustafa Asker elbiselerini çıkartır ve özlediği Mavi-Beyaz formasını giyerek müthiş bir oyun sergileyerek, Çınarcıkspor'un mağlup mağlup olmasını sağlayarak,Yalova Kaymakamlık kupasını Esnafspor müzesine taşımasına vesile olur. 1988 yılında Yalova’da amatör ligler başlamasının ardından Esnafspor 1988 yılında federe olup amatör ligde oynamaya başladı. Sadece futbolda değil, Basketbol, Voleybol ve Teakwando gibi spor branşlarında tüm kategorilerde grup birincilikleri, Türkiye şampiyonalarında başarılara imza atmıştır.
.
Esnaf Spor’un Türkiye’ye Kazandırdırdığı Ünlu Futbolcular
Esnafspor, sadece Yalovaspor’a değil,  Türk futboluna önemli sporcular kazandırmıştır. Bunların arasında Milli Futbolcumuz Beşiktaş’ta futbol oynamış Tuğrul  Şener ilk sırada yer alırken,  Esnafspor’un alt yapısında yetişerek Galatasaray’da futbol oynamış Hidayet Öztekin’de bulunmaktadır.  Esnafspor’da yetişerek Türkiye Profosyenel liglerinin çeşitli futbol takımlarında futbol oynayan ünlü futbolcuları arasında, Yalçın Önem, İbrahim Özgümüş ve Yalçın Solmaz gibi isimler bulunmaktadır. Esnafspor, Yalovaspor’a da önemli futbolcular yetiştiren bir klüp olmuştur. Bir zamanların Efsane Yalovaspor kadrosunda yer alan ve şampiyon olan Yalovaspor’un kadrosında, Esnafspor’dan, Mustafa, Tevfik, Ferda,Erhan, Metin, Erdoğan, Bülent, Nejat gibi futbolcular Esnafspor’da yetişmiştir.

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!