Yalova’nın Tarihi Hatası Meliha Manço
yalova
Ülkemizde, demokrasinin gelişmesinde önemli bir tarihsel geçmişe sahip olan Yalova, bugüne kadar bir çok ilk’lere imza atmıştır. Yalova bir konuda da ilk olmasına karşın ne yazık ki bugüne kadar bu konu gündeme getirilmediği için Yalova bu unvandan mahrum kaldı. Türkiye’nin ilk kadın muhtarının Yalova’dan çıktığını biliyor musunuz? Şahsen ben yeni öğrendim. Türkiye’nin resmi tarihinde, kayıtlarında, Enformasyon bilgilerinde, İnternet’in arama motorlarında böyle bir bilgi yok. Bilginin olmaması şüphesiz bizim eksikliğimiz. Ancak bu eksikliğin giderilmesi için de geç değildir. Evet, Türkiye’nin ilk kadın muhtarı olan Meliha Manço, genç yaşında 1932-1934 yılları arasında Yalova Gacık Köyünde görev yapmasına karşın, resmi tarih kapsamında adı geçmiyor.
Bu Unvan, Yalova’ya Verilmeli
Türkiye’de bugüne kadar bir çok ilk’e imza atmış ve ilkler kenti olmuş Yalova’nın, Türkiye’nin ilk kadın Muhtarının Yalova’da görev yaptığı tescil edilmelidir. Böylelikle, Atatürk’ün kenti Yalova’nın Çağdaş yüzü tüm Türkiye’ye gösterilmelidir. Türkiye’nin ilk kadın muhtarı olan ve 1932 Yılında muhtarlık yapmaya başlayan Meliha Manço’nun muhtarlık yaptığına ilişkin bilgi ve fotoğraflar, Çiftlikköy Kaymakamlığı web sayfasında bulunmasına karşın, bu veri ve bilgiler nedense ilgili makam ve kurumlara gitmemiştir. Türkiye’nin ilk kadın muhtarının resmi kayıtlarda 1933 yılında Aydın ilinin Karpuzlu Köyü muhtarı Gül Esin olarak geçiyor. Oysa, Çiftlikköy ilçesine bağlı Gacık Köyünde 1932-1934 yılları arasında muhtarlık yapan Meliha Manco’nun hiçbir resmi tarih kapsamında adının geçmemesi, kayıtlarının bulunmaması Yalova için büyük bir eksikliktir.
Terminalde Hareketlilik!
Bir önceki köşe yazımda, 11 Eylül’de yapılması düşünülen Terminal ihalesi ve ihale sürecindeki gelişmeleri sizlerle paylaşmıştım. Ve 11 Eylül günü yapılması düşünülen Terminal ihalesi 27 Eylül’e ertelendi. Ertelenen Terminal İhalesinde farklı gelişmelerinde gerçekleştiğini öğrendik. 11 Eylül Günü Saat 11’de Yalova belediyesinde yapılan basın toplantısında bu konuyla ilgili gelişmeleri Belediye Başkanı Binicioğlu’na yönelttiğimizde ihalenin kapsamının da tamamen değiştiğini öğrendik. Yalova Esnaf Ve Sanatkarlar Odalar Birliği ve Yalova’daki siyasi partilerin yöneticileri de terminal İhalesinde bir tekelleşmenin olması halinde meydana gelebilecek sıkıntıları dile getirmiştiler. En büyük sıkıntı da Terminalin işletim hakkının bir firmanın elinde tutması ve keyfi bir şekilde Terminal giriş -çıkış ücretlerin belirlenmesinin getireceği rahatsızlıktı.
27 Eylül’de Ne Olacak?
Yalova Belediyesinin, Yalova Esnaf Odaları Birliğine teklif ettiği işletim hakkının dışında, yazıhaneler, işyerleri ve mağazalarla birlikte yarı fiyatına maliyetine mülkten satış parasal sıkıntılar nedeniyle bu mümkün olmadı. Terminal ihalesindeki son gelişmelere göre, Yazıhanelerin tümü 27 Eylül’de yapılacak ihaleyle isteyen herkese satılabilecek. Ancak Terminalin işletim hakkı ile birlikte burada bulunan İşyerleri, Restoran, İdari Bina, Mağazalar, Cafe, büfe, WC, gibi işyerlerinin tümü Yalova belediyesinin elinde kalacak. Yazıhanelere ise tek tek kişi ve kooperatiflere satılacak. Daha açıkçası herhangi bir kurum, şirket, yada kuruluşun temsilcisi olsun olmasın, parası olan her birey buradaki ihaleye katılıp yazıhaneleri satın alabilecek. İşte her hangi bir son dakika değişikliği olmadığı takdirde terminal İhalesi 27 Eylül’de bu şekilde gerçekleşecek
0 Yorum