Yalova terminali
yalovöa
Yalova Şehirlerarası Otobüs Terminalinin satış ihalesi bu ayın başında gazetelere verilen ilanlarla günler öncesinden 11 Eylül olarak açıklanmıştı. İhaleye Metro, Ulusoy gibi kendini kanıtlamış önemli seyahat firmalarının ihaleye katılacağı açıklanmıştı. İhale ilanında da belirtildiği gibi ilk ihale bedeli 13.000.000. YTL+KDV bir fiyatla Şehirlerarası Otobüs Terminalinin tamamı bir bütün olarak işletme hakkı ile birlikte satılacaktı. Yalova Belediyesi, Terminal ihalesini yapmadan aylar önce Terminalin satın alınması için Yalova Esnaf Odaları Birliğine, Terminal yapım maliyeti karşılığında teklif götürülmüş, ancak ekonomik nedenlerden ötürü bu öneriye Esnaf Odaları sıcak bakmamıştı. Yapılan bu teklifi de Odalar Birliği Başkanı Fehmi Öncü‘de doğrulamıştı. Odalar Birliği ve diğer kooperatiflerden olumlu bir yanıt gelmeyince Yalova Belediyesi Terminali ihale yoluyla satma kararı almıştı.
Ateş Bacayı Sarınca...
Bu güne kadar gerek Odalar Birliğinde, gerekse de ulaşım sektöründe faaliyette bulunan kişi, kurumlar arasında tartışmalara açık değişik polemik konuları ve hatta ekonomik rant iddiaları da ortaya atılmıştı. İhale öncesinde Yalova’yı son derece ilgilendiren bu önemli konu üzerinde taraf olması gereken kesimden suskunluk devam ederken, Terminal İhalesi ilanı, gazetelerde yayınlanması üzerine işin ciddiyeti kavrandı. Resmi ilanın kupürü o gün elden ele dolaşınca Odalar Birliği, Yalova Seyahat ve diğer Ulaşım Kooperatif Birlikleri bu işin ciddiyetini kavrayarak “Terminal Gidiyor” feryatları içinde Esnaf Odaları Birliğinden bu konuyu görüşmek üzere olağanüstü bir toplantı talep ettiler. İşte bu toplantı 1 Eylül günü Yalova Esnaf Odaları Birliği toplantı salonunda gerçekleşti. Bu toplantıyı başından sonuna kadar izleme olanağı bulurken, tartışmaları da gözlemledim.
“15 Trilyon Verelim Alalım”
Toplantıya katılan katılımcılar Terminal İhalesinin 15 Trilyon Türk lirası olduğunu, ihaleye katılacak firmaların bu rakamı yükseltmesi halinde ihale bedelinin 20-25 Trilyon lirayı geçebileceğini vurguladıktan sonra, değişik görüşler ortaya attılar. Bir Oda Başkanı toplantıda “5 bin kişiden oluşan bir Kooperatif kuralım . Her üye den alacağımız parayla bu terminal bizde kalır” deyince başka bir Oda başkanı “Oda yöneticileri, Yalova’daki kooperatif yöneticileri bankadan kredi çeksin bu parayı denkleştirelim ve burayı biz alalım” şeklinde konuşurken, Yalova seyahat Firmasının Temsilcisi de “Neden olmasın birkaç ay içinde bu para bir araya gelirse toplanır” dedi. Toplantıda bir süre bu yönde tartışmalar devam etti. Katılımcılar Yalova esnafından bu paranın toplanacağını iddia edip durdular. Terminalin satılması halinde Yalovalı şoför, minibüs, taksici esnafının da biteceğini, Terminalin yabancı bir firmaya gitmesi halinde tekelciliğin gündeme geleceğini sözlerine ekleyen katılımcılar, bu paranın esnaftan toplanabileceğini iddia ettiler. Bu konuşmaların ardından Nihayet Esnaf Odaları Birliği başkanı Fehmi Öncü söz alarak “Madem bu kadar kararlısınız Başkanı bu toplantıya çağıralım. Çünkü, bu son şansımızdır. Aksi halde 10 gün sonra Terminal ihaleye çıkacak. Yalova’nın geleceği için öncelikli olarak burada kesin karar alıp hayata geçirmeliyiz. Tekrar ikaz ediyorum. Kararlı mıyız?“ deyince salondan gür bir ses yükseldi: “Evet Kararlıyız” Bu kararlı ve gür sesten güven alan Öncü, cep telefonundan Belediye Başkanını arayarak durumu anlatır ve başkanı toplantıya davet eder.
Başkan Toplantıya Gelir
Ve bir süre sonra başkan toplantıya katılır. Konuşmalar bir kez daha özetlenir ve başkana burada bir kez daha anlatılır. Başkan" Benim gönlümde de terminalin Yalova esnafının işletmesi yatıyordu, ancak sizlerden bu güne kadar olumlu hiçbir yanıt alamadım.” diyor. Oda başkanları ve Kooperatif yöneticileri Başkanın sözünü keserek “Şimdi kararlıyız Başkan“ diyorlar. Katılımcılardan biri Başkan “15 Trilyona ihaleye çıkardın peki yarı fiyatına yani maliyetine burayı verir misin“ deyince, Başkan “Tamam veririm neden olmasın. İşletme hakkını Yalova belediyesi alır, tüm mülkü tapuyu da size veririz” sözü üzerine salonda kısa bir sessizlikten sonra Salonda alkışlar yükseliyor. Alkışlar arasında konuşan Binicioğlu “Ama kararınızı 8 Eylül’e kadar kesin ve resmi olarak bize bildirmeniz gerekiyor. Çünkü ihale sürece yasal olarak devam ediyor” diyor. Ve alkışlar arasında "tamam bu iş bitti" denilerek salonda sevinç naraları atılmaya başlanıyor. 13 trilyon + KDV olarak telaffuz edilen miktar bir anda yarı fiyatına düşüyor. Başkan tam kapıdan çıkacakken başka bir oda başkanı çıkıp “Başkan bunun KDV si çok fazla bizden bu KDV’yi alma” diyor. Başkan giderayak bunu da kabul ediyor ve 8 Eylül’e kadar teklifin mutlaka bildirilmesini istiyor.
Bugün 8 Eylül Ve...
İşte bugün 8 Eylül’ün ilk saatleri. Teklifin verilip verilmediğini ne kadar bir paranın toplandığını, ihalenin iptal edilip edilmediğini öğrenmek için Yalova Esnaf Odaları Birliği Başkanı Öncü’yü arayıp gelişmeler hakkında bilgi alıyorum. 8 Eylül tarihi itibariyle toplanan sadece 200 milyar Türk lirası bir para var. Para toplanamadığı için de her hangi bir bildirim söz konusu olmamış. Salonda 15 Trilyon toplarız, burasını Yalova dışına bırakmayız diyenlerin ardından aradan geçen bir hafta içinde toplanan para sadece 200 bin YTL.
Peki Ne Olacaktı?
Terminalde 16 yazıhane, Kafeterya, Lokanta, Mağazalar, İdari bina, Büfe ve sosyal tesisler gibi toplam 11 işyeri bulunuyor. Yalova Esnaf Odaları Birliği teminatlarını yerine getirmiş olursa, Esnaf Odaları Birliği adı altında bir şirket kurulacak. Bu şirkette, Oda Başkanları, 36 ayrı Kooperatif ve ulaşım sektöründe faaliyet gösteren kuruluşlar olacaktı. Kurulan bu şirket adına burası alınıp, burada bulunan yazıhaneleri ve işyerlerini tek tek satıp belediyeye olan borçlarını kısa bir süre içinde ödeyip yine kısa bir süre içinde kara geçecekti.
Peki Ya Satılsaydı?
Yalova Esnaf ve Sanatkârlar Odası, Terminal için 40 trilyon lira bir fiyat belirleyerek bu durumu ihale öncesinde Yalova Belediyesine resmi bir yazıyla iletmiş ve İhalenin bu fiyat gözetilerek yapılmasını talep etmişti. 11 Eylülde açık artırma ile yapılacak ihale de 15 Trilyon üzerinden başlayacaktı. İhalenin yaklaşık 20-25 trilyona ulaşması bekleniyordu. İhale gerçekleşmiş olsaydı buradan elde edilecek yüzde %5lik bir bölümle Yalovaspor’ın borçları da temizlenmiş olacaktı. Ve yine ihale olmuş olsaydı, Yalova Seyahatin Tekeli Yalova’dan kalkmış olacak ve şehir merkezine girmesi yasaklanacaktı. Tüm bunların yanı sıra Terminalde bulunan otobüs firmalarının servis araçları, Altınova’dan -Armutlu’ya kadar ücretsiz servis araçları devreye sokacak. Tüm toplu taşıma araçları Terminalden kalkacağı için Yalova’daki şehir içi ulaşım da Terminal Müdürlüğünün devreye sokacağı Otobüs, Minibüs gibi araçlarla sağlanacaktı.
0 Yorum