Yalova, Tersine İlerliyor….
yalova
Yalova son 10 yıl içinde hızla bir değişime yöneldi. Hem duyarlılığını yitirdi, hem de elindeki değerleri. 10 yıl öncesine geri gittiğimizde Yalova denildiğinde en duyarlı, en çağdaş, en eğitimli, en istikrarlı, en az adli olayların yaşandığı bir yerleşim yerlerinden biri olarak tanımlanıyordu Yalova. Hatta 1998 yılında Yalova’nın eğitimdeki başarısı ülke çapında konuşuldu. Bu başarı 1999 yılında da devam etti. Ta ki, 17 Ağustos 1999’a kadar…
Yalova, Tersine İlerliyor….
Yalova, başta Eğitim olmak üzere bir çok konuda tersine gitmekte ve hızla gerilemektedir 10 yıl önce Yalova’da okuma yazma oranı %98’le en üst seviyede olan bir il olmasına karşın bugün gelinen nokta hayli şaşırtıcıdır. Okul sayısı artmasına karşın, okullaşma oranı azalmıştır. İletişim ve bilişim araçları yükselmesine, teknoloji gelişmesine ve artmasına karşın okur –yazar oranı 2011 yılında %92’ye düşmüştür. Kız nüfus sayısı fazla olan 2011 yılında ise, okullarda kız öğrenci sayısı da giderek azalmış ve kızların ortaöğretime gönderilmesi değişen yaşam ve sosyal hayatla birlikte hızla düşmüştür. Yalova’da 2011 verilerine göre, her 10 kadından biri okur-yazar değildir. Kadınların büyük bir bölümü de; ilköğretimden sonra Ortaöğretime gönderilmemektedir.
Oysa, Yalova, Hep Bir Adım Öndeydi...
Yalova, TÜİK İstatistiklerine göre, her alanda en üst sıralardaydı. Vergi Tahsil oranında Yalova önde gelirdi. Asayiş olaylarının en az yaşandığı bölge yine Yalova’ydı. İşsizlik Oranının düşük olduğu iler arasında Yalova yine en üst sıradaydı. Okur-Yazar oranı açısından Yalova, %99.8’le üst sıralarda yer alırdı. Kızların okullaşma oranında ise Yalova, yine en üst sıralarda yer alıyordu. Bunların örneklerini elbet çoğaltabiliriz…
Okur-Yazar Oranında Büyük Düşüşler Yaşanıyor...
Takvimler 2011 yılını gösterdiğinde ise, Yalova bambaşka bir tablo ile karşı karşıya. Yaşanan niteliksiz göçler, değişen sosyal yaşam sonrasında, 10 yılda Okur-Yazar oranında büyük düşüşler yaşandı. Yalova’da okur -yazar oranı %99’dan %92’e düşmüş durumda. En vahimi ise artık Yalova’da yaşayanların önemli bir kısmı kız çocuklarını, İlköğretimden sonra, orta öğretime göndermediğinin ortaya çıkması olmuştur. Yalova Merkez’de ilköğretime gönderilmeyen kız çocuklarının sayısal oranı köylerle kıyaslanınca Yalova Merkez’deki durumun vahameti de ortaya çıktı.
Yalova’da Kırsal Kesim, Merkez’den Daha İyi Durumda
Yalova bölgesinde kız çocuklarını okula göndermeyen velilerin % 95’lik bölümünün Yalova merkezde ikamet ettiği, %5’lik oranın ise Yalova köylerinde olduğu görülüyor. İstatistiklere baktığınızda bunda anormal bir durum olduğunu görebiliyorsunuz. Çünkü kırsal kesimde oturan aileler kız çocuklarını okula gönderdikleri, ancak Yalova merkezde ise bu durumun tam tersi yaşandığı görülmekte Elbet, bu oranın bu şekilde çıkmasının en önemli nedenlerinden birinin göçlerin, Yalova köylerine değil, merkezlere kayması olarak değerlendirilmelidir. Yalova’da yaşanan niteliksiz göçler sonrasında sadece ekonomik, kültürel alanlarda değil sosyal yaşamda da giderek olumsuz gelişmeler yaşanmıştır.
Yalova’da 7 Binin Üzerinde Kişi Okuma -Yazma Bilmiyor
Milli Eğitim Bakanlığının başlattığı “Haydi Kızlar Okula” kampanyasının Yalova’daki durumu Uygulama Otelinde bir ay önce (Ocak 2011) Milli Eğitim Müdürü Süleyman Şişman ve dönemin Yalova Valisi Dursun Ali Şahin’in katılımıyla düzenlenen bir toplantıda ele alınmıştı. Bir ay önce yapılan bu toplantıdaki açıklamada Yalova’da 7 binin üzerinde kişinin TÜİK verilerine göre okur-yazar olmadığı belirtildi. Elbet bu rakamlar resmi rakamlardır. Anca bu oran bile Yalova gibi bir yerleşim yerinde olması hayli düşündürücü ve gelecek açısından da endişe verici boyutlardadır.
Okur-Yazar Kurslarında Vahim Tablo…
Yalova İl Milli Eğitim Müdürlüğü 2010 yılında Yalova genelinde Ana Kız Okuldayız kampanyası bünyesinde toplam 117 kurs açtı. Bu kurslara başvuranlar, kurslar açıldıktan sonra bu kurslara devam edenlerin sayısı ise giderek düştü. Bir başka ifadeyle açılan toplam 117 Okur-Yazar kurslarından toplam 671 kişi kursları tamamlayarak okur-Yazar sertifikası aldı. Buradaki vahim tablo ise her bir kursun 5’er kişi mezun verdiğidir.
Durun Daha da Vahimi Var….
7 bin kişinin okur-yazar olmadığı bilinmesine ve bu kişilerin nerelerde ikamet ettiği bilinmesine rağmen o bölgelerde açılan kurslara katılmamak, okur-yazarlığı benimsememek ayrı bir sorundur. Ancak gelinen noktada öyle bir ters durum vardır ki bunu yazıyla anlatmakta pek mümkün değildir. Özellikle Çınarcık bölgesinde son dönemlerde yaşanan göçler sonrasında bu bölgede okur -yazar olmayanın sayısının yüksek olması nedeniyle toplam 14 ayrı Okuma –Yazma kursları açıldı. İlk gün okuma-yazma kurslarına 72 kişi başvurdu. 14 Ayrı kurs açıldı. Kurslar açıldıktan sonra bu kurslara toplam 21 kişi katıldı ve sertifika aldı. Yani bunun Türkçesi nedir biliyor musun? Her bir kursa 2 kişi bile katılmamış. Kişiye özel kurs sanırım, Yalova’ya mahsus bir olay….
0 Yorum