Yalova Yüzünü Denize Dönmelidir
yalova
Yalova’nın ülke çapında yıldızının parladığı dönem 1960’lı yıllar olmuştur. Hatırlayın! Cumhuriyet Meydanındaki dev gibi cüssesiyle dimdik duran eski Atatürk Heykelini. Atatürk nereye bakıyordu? Tabi ki denize. Çünkü, Yalova’nın geleceği denizdir de ondan. Atatürk heykeli'de, Yalova'nın yıldızının parladığı bu dönemlerde Cumhuriyet meydanına konulmuştu. Atatürk heykelinin bu meydana getirilmesi ile birlikte Yalova’nın geleceği de belirlenmişti.
İşte o yıllardan sonra Yalova’nın yüzü hep denize dönük olmuştur. Beklentileri, planları, projeleri hep deniz üzerinedir Yalova’nın. Zaten Yalova’nın bir su kenti olduğunu da ulu önder Atatürk yıllar önce vurgulamış ve Cumhuriyet meydanındaki kendi heykeliyle de parmakla işaret ederek, adeta “ İşte Yalova’nın geleceği karşımda duruyor” diyerek denizi göstermiştir.
Atatürk Yol Gösterdi Ama
Yalova’nın tanınması, şirin bir tatil kasabası olarak ülke çapında ün yapması, Atatürk’ün parmağıyla gösterdiği denizle mümkün olmuştur. Yalova’nın denizi, sahili, kumsalları, aynı zamanda medeniyete açılan birer kapı gibiydi. O dönemler ekonomik, sosyal ve kültürel yaşam en üst noktadaydı Yalova’da.
Yalova’nın şirin bir tatil kasabası olması, işte o Atatürk heykelinin Cumhuriyet meydanına konulmasıyla başlar. Bu süreç uzun yıllar verimsiz olsa da, Atatürk’ün yüzü denizi görünceye kadar devam eder. Atatürk heykeli kaldırılıp yerine küçük bir heykel konulmasıyla her şey değişir. İşte o zamandır beri Atatürk’ün gözleri artık deniz görmüyor. Tıpkı bakarken bizlerin görmediği gibi. İşte bu süreç, Yalova’nın yozlaşmaya başladığı bir tarihtir.
Her şeye Yeniden Başlamak
Her şeye rağmen Yalova için her şey çok geç değildir. Marmara bölgesinin en uzun sahil şeridine sahip olan Yalova, bu potansiyelini verimli olarak bugüne kadar kullanamadıysa bundan sonra kullanamayacak demek değildir elbette.
Unutmayalım ki, Yalova’yı ülke çapında tanıtan denizi ve sahili olmuştur. Oturup bir düşünelim. Yazlıkçılar, Yalova’yı neden tercih eder diye. Bunun tek bir sebebi vardır o da; denizimiz. Yalova bir eğlence merkezi olmadığına göre, gelenlerde eğlence için değil de denizimiz için geliyorsa, Yalova’nın sahip çıkacağı bir tek Türkiye’nin en uzun sahil şerididir.
Ve yine unutmayalım ki, halen bugün Yalova’ya, Armutlu’ya, Esenköy’e, Çınarcık’a, Çiftlikköy’e tatil amaçlı gelenlerin tek bir nedeni vardır; Sahillerimiz. Ve buraya gelen yazlıkçılar eğlenmek amacıyla değil, denize girmek amacıyla gelmektedir. Ve halen gelebiliyorlarsa geç kalmadığımızın önemli bir göstergesidir.
İşte tüm bunları değerlendirdiğimizde Atatürk Heykelini yine Cumhuriyet meydanına yüzü denize dönük bir şekilde koyup, Yalova geleceğini Atatürk’ün baktığı denizde görmelidir.
Deniz Medeniyettir
Altınova ilçesinden, Armutlu ilçesine kadar Yalova hep kıyı ve sahil şeridi içersindedir. Ancak bu kadar uzun bir kıyı bandımız olmasına karşın bugüne kadar bunu değerlendiremedik. Denizin bu kadar bereketli olduğu bir yerleşim yerinde su sporlarına ilişkin hiçbir aktivitemiz yok. Sadece denizimizi balık tutmak ve yüzmek için değerlendiriyoruz.
Altınova bölgesi deniz kenarından Yat- Gemi Tersaneleri olarak faydalanırken, Yalova’nın turizm bölgesi olarak ilan edilen, Yalova, Çiftlikköy, Çınarcık, Esenköy ve Armutlu ilçelerinde turizm yatırımları öne çıkmalıdır. Yalova’nın turizm bölgesi olarak ilan edilen bu sahil şeridimizde, sahiller halka açılıp, temizlenir, turistik tesisler ve alt yapılar yapılırsa Yalova turizmde pek ala yeniden parlayan bir yıldız olabilir.
0 Yorum