Yeniden 19 Mayıs...
Sizlerle bu yazımda, geçmişe yolculuğa çıkıp, Yalova’daki eski 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarına gideceğiz. ,Atatürk’ün sağlığında 19 Mayıs'ın Yalova’da nasıl ve hangi şartlarda kutlandığına tanık olacaksınız.
Sizlerle bu yazımda, geçmişe yolculuğa çıkıp, Yalova’daki eski 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarına gideceğiz. ,Atatürk’ün sağlığında 19 Mayıs'ın Yalova’da nasıl ve hangi şartlarda kutlandığına tanık olacaksınız. 105 yıl önce, Türk ulusunu aydınlığa, cumhuriyet'e ve çağdaşlığa ulaştıran yolun başlangıcı olan 19 Mayıs 1919’da Büyük Önder Atatürk'ün açtığı aydınlık yolun, cumhuriyet ve onun vazgeçilmez nitelikleri bugünlerde ise tartışma konusu yapılmak istenmektedir.
Gençlik ve Spor Bayramı ilk defa 1926 yılında "Gazi Günü" adı altında Samsun'da kutlanmış; bu gün daha sonra bizzat Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından doğum günü olarak kabul edilince 24 Mayıs 1935'te "Atatürk Günü" adı altında resmiyet kazanarak tüm yurtta kutlanmaya başlanmıştır. 20 Haziran 1938 tarihli kanunla "19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı" adını alarak kutlanmıştır. İşte aşağıdaki fotoğrafta 1937 Yılında Atatürk’ün sık sık Yalova’ya geldiği dönemlerde çekilmiş bu fotoğraf 19 Mayıs 1937 tarihini gösteriyor. O dönemler 19 Mayıs törenleri Yalova Atatürk Stadyumunun olduğu çimenlik toprak sahasında gerçekleşirken, Yalova’nın ilk okulu olan Öğretmen Yusuf Ziya ilkokulunun öğrencilerinin gösterisi görülmekte.
Aşağıdaki fotoğrafta ise; 1937 Yılında Yalova toprak sahada yapılan 19 Mayıs kutlamalarında Yalova Öğretmen Yusuf Ziya ilkokulu öğrencilerin gösterilerin ardından Yalova Kaymakamı olan ve aynı zamanda Atatürk’ün manevi kızı Rukiye ile evli olan Atatürk’ün damadı ve aynı zamanda koruması olan Yüzbaşı Kaymakam Hüsnü Erkin tarafından Yalova Cumhuriyet Meydanında Yalova Öğretmen Yusuf Ziya ilkokulu Müdürü öğretmen Sadriye Suakman'ı tebrik ederken görülmekte.
O dönemler, Yalova’da milli bayramlar öncesinde bayrak asma heyecanı yaşanırdı. Yalova'daki işyerlerinin kapılarının önünde özel olarak yapılmış bayrak direkleri bulunurdu. Özel günlerde ve bayramlarda Yalova’daki dükkânların önlerine asılır, O bayraklar sonra çoğalır, her taraf inanılmaz bir kırmızı renge bürünürdü. Bunun için mülkü amirlerin "bayrak asın" genelgesi göndermesine de gerek kalmazdı.
Sonraki yıllarda ise 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramları daha da kitlesel ve coşkulu bir şekilde kutlanmaya başlandı. Yalova'da başta Yalovaspor olmak üzere tüm spor kulupleri ve formalarıyla birlikte kortej eşliğinde cumhuriyet meydanında yürüyüş yaparak, Yalovalıları selemlardı. İşte aşağıdaki fotoğrafta henüz Yalovaspor kurulmadan önce 1962 Yılında Hükümet konağı önünde Coşkunsporlu futbolcular ve yöneticilerden radyocu Hüseyin Bakkal, Ziya Aydın ve Osman Terzi üçlüsü kortej eşliğinde yürürken, diğer bir fotoğrafta ise 1969 yılında Yalovaspor yöneticileri ve futbolcuları Yalova Cumhuriyet meydanında kortej eşliğinde Yalova halkını böyle selamlıyorlardı.
Daha sonraki yıllarda Yalova'da liselerin açılması ve okul sayılarının artmasıyla birlikte 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramları kitlesel ve coşkulu bir şekilde yapılırken okullararası sportif yarışmalarla gerçekleşirdi. O yıllarda Bayrak ve Vatan sevgisi için emir almazlardı insanlarımız. Her 19 Mayıs’ta Yalovalı sporcular, gençler, öğrenciler coşkuyla kutlardık bu anlamlı bayramı. Öğrenciler ise günler haftalar öncesinden okul bahçelerinde 19 Mayıs için hazırlıklar yaparlardı.
Son olarak sizlere yakın tarihimizden 1986 yılında Yalova toprak sahasında 19 Mayıs'da gösteri yapan Yalova Deniz Astsubay boru trampet takımının gösterileriyle başbaşa bırakarak 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramınızı kutluyorum.
0 Yorum