Zeki Serdar'ın Ardından...
Yalova son aylarda değerlerini, çınarlarını tek tek kaybetmeye devam ediyor. Bugün de Yalova’nın sessiz çınarlarından Yalovaspor kurucularından, CHP yöneticilerinden ve Yalova Belediye meclisinde 2 dönem görev yapmış olan 1934 doğumlu Zeki Serdar’ı kaybettik.
Yalova son aylarda değerlerini, çınarlarını tek tek kaybetmeye devam ediyor. Bugün de Yalova’nın sessiz çınarlarından Yalovaspor kurucularından, CHP yöneticilerinden ve Yalova Belediye meclisinde 2 dönem görev yapmış olan 1934 doğumlu Zeki Serdar’ı kaybettik.
Sosyal Demokratların “ Gerçek Demokrat Emekçisi” olarak tanımladıkları Zeki Serdar, 1960’lı yıllarda CHP’de yönetici olarak görev yapmaya başlamış aynı zamanda Yalovaspor’un 1963 yılında kurulmasına önemli katkılar sağlayarak Yalova Gençlik Gücü yöneticisi sıfatıyla Yalovaspor Kurucular Kurulunda yer almıştı.
Okurlarımıza sadece haber değil, Yalova’da yaptığı çalışmalarla iz bırakmış, değişik meslek gruplarından gelen Yalova’nın insanlarının unutulmaması ve gelecek kuşaklarca da hatırlanması amacıyla bir köprü görevi olmayı üstlenmek amacıyla Yalova’nın değerleriyle bir dizi söyleşiler gerçekleştirmiştik. İşte bunlardan birisi de 1934 doğumlu Zeki Serdar’dı. Aramızdan ayrılan büyüğümüz Zeki Serdar’ın anısına geçtiğimiz yıllarda gerçekleştirdiğimiz video söyleşiyi yayınlıyoruz.
1963 Yılında Yalovaspor kurucularından Sosyal Demokrat hareketin içerisiinde uzun yıllar yer almış, siyaseti spor'a, sporu ise siyasete asla karıştırmamış ve Yalova'da yerel yönetimlerde uzun yıllar görev yapmış ,1934 doğumlu Zeki Serdar, Yalova Spor’un kuruluş öyküsünü, eski siyasetçilerimizi eski Yalovayı ve siyaset dünyasını konuştuk. 1950li yıllarda, Karamürsel’de bulunan ABD üssünde çalışmaya başlayan ve buradan emekli olan, 1963 Yılında Yalovaspor kurucularından olan Zeki Serdar, 12 Eylül 1980 darbesi öncesinde CHP ilçe yöneticiliği, iki dönem Yalova Belediyesi Meclis üyeliği görevlerinde bulunmuştu.
"Rahmi Üstel Başarılı Bir Belediye Başkanıydı"
12 Eylül 1980 darbesi öncesinde Yalova Belediye Başkanı Rahmi Üstel’le birlikte belediye Meclis üyesi olarak çalışan,Zeki Serdar, Rahmi Üstel’in başarılı bir belediye başkanı olduğunu, Yalova halkı tarafından da çok sevildiğini belirterek “ O yıllarda, Biz CHP’den seçilmiştik. Kendisi ise AP’sinden çok alçak gönüllü ve hoşgörülü biriydi rahmi Üstel. Bizler muhalefette olmamıza karşın, bizi dinler, taleplerimize kulak verirdi. Benim Encümen üyesi olmamda Rahmi Üstel’in ısrarı vardı”diyor.
"Nusret Sungur Milletvekilliği Teklifini Red Etti"
1970’li yılların başında CHP’nin İlçe Başkanı Nusret Sungur’un olduğunu, kendisinin çok başarılı çalışmalara imza attığını, bir halk adamı olduğunu belirten Zeki Serdar ” Nusret Sungur 1973-1977 yılları arasında Mehmet Durmam Belediye başkanıyken kendisi de Belediye Meclis üyesi ve Başkan vekilliği görevinde bulunuyordu. O yıllarda Nusret Sungur, para toplayarak şu anda halen CHP il binası olan yeri satın almış partiye bağışlamıştı. 1977 seçimlerinde Nusret Sungur’a, CHP İstanbul İl Başkanlığı Milletvekili olmasını teklif etmişti. Kendisi bunu red etmiş ve Yalova’ya hizmet edeceğini açıklamış Yalova Belediye Başkanı olmak istediğini söylemişti. Nusret Sungur Milletvekilliğini değil, Yalova’ya hizmet etmeyi düşünen bir siyasetçiydi. Ancak 12 Eylül darbesi bu düşüncesini hayata geçirmeyi engelledi.” diyor.
"Karamürsel'de Görev Yapan ABD'li Subaylar Yalova'yı tercih Ettiler"
Kendisinin 1950li yıllarda, Karamürsel’de bulunan ABD üssünde çalışmaya başladığını ve buradan emekli olduğunu belirten Zeki Serdar “ Karamürsel’de görev yapan ABD’li Subaylar, Yalova’nın doğul güzelliklerini ve temizliğinden dolayı tercih ederlerdi. Özellikle Yalova Cumartesi Pazarı bir cazibe noktasıydı. Amerikalılar , Yalova’yı daha modern ve insan ilişkilerinde daha ilerde olmasından dolayı burada yaşamaya başladılar. Yalova o yıllarda modern binalarla tanışmaya başlamıştı. Amerikalılara özgü yerleşim yerleri yapılıyordu. Hatta Yalova’da bir Amerikan pazarı bile vardı. Burada Amerikalıların kullanmadığı, attığı eşyalar toplanır haftanın bir günü bit pazarı adı altında satılırdı. Türkiye’nin ilk ve tek Amerikan pazarı o yıllarda Yalova’da kurulmuştu” diyor
"Yalova'da Ne Siyaset kaldı Nede Eski Dostluklar"
Yalova’nın çok göç aldığını ve geliştiğini eskiden dışarıya çıktığında onlarca esnaf arkadaşını ziyaret ederek sohbetler gerçekleştirdiğini, siyasi sohbetler yaptıklarını belirten Zeki Serdar",Günümüzde ise ne konuşacak siyaset kaldı nede o eski dostluklar arkadaşlıklar. Sadece Yalova'nın değil, siyasetinde kirlendiğini görmek eski bir siyasetçi olarak beni çok üzüyor” diyen Zeki Serdar, 1963 Yılında Yalovaspor kuruluşunda yer aldığını anlatarak o yıllarda Yalovaspor’un hangi şartlarda kurulduğunu da şöyle anlatıyor.
İşte Zeki Serdar'ın anlattıkları ve ayrıntılar
0 Yorum